A szív- és érrendszeri betegek ellátásának javítása a cél

2019. október 29. 11:08 | Szilágyi Viktória

A szív-és érrendszeri rendellenességek által okozott megbetegedések Magyarországon és Romániában egyaránt a vezető halálokok közé tartoznak. A Békés Megyei Központi Kórház és a temesvári városi kórház sikeresen pályázott a RO-HU Interreg projektben, amely épp ezek megelőzését, csökkentését és gyógyítását célozza.

A Békés Megyei Központi Kórház és a temesvári városi kórház sikeresen pályázott a „Határokon átnyúló együttműködés kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek prevenciója, komplex ellátása Temes-Békés megyében” című projektben.

A két intézmény fő célkitűzése, hogy fejlessze az egészségügyi szolgáltatásokat az ellátási területen, vagyis Temes és Békés megyében, illetve a lakosság körében gyakran előforduló kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek ellátásában. A szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek majd a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a lakosság informáltságának javítására annak érdekében, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.

A két kórház a projekt révén több mint 2,7 millió eurót nyert el, ebből összegből fele-fele arányban részesülnek. A projekt másfél évig tart és nemcsak korszerű orvostechnikai eszközök vásárlására van lehetőség, hanem közös, tudományos értekezelek megtartására is.

– Ebből az összegből részben az ellátást segítő, nagy értékű eszközöket tudunk megvásárolni, például DSA-készüléket, valamint két kardiológiai ultrahangot – tájékoztatott dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója. Hozzátette: négy alkalommal szerveznek munkaértekezletet, amelyeken a határ két oldalán a szív- és érrendszeri betegségek ellátásainak protokolljait, egymás rendszerét tanulmányozzák, lehetőséget teremtve egymás munkájának a megismerésére és következtetések levonására.

A pályázat elnyerésével együtt járt, hogy kétnapos tudományos konferenciát tartsanak Temesvárott, illetve Gyulán is.

– A mi rendezvényünk megfelelőjét már e hónap elején megtartottuk Temesváron. Egy nagyon gyümölcsöző és jó hangulató találkozó volt, amelyből mindannyian tanultunk – mondta dr. Márk László PhD osztályvezető főorvos.

– Nagyon örülünk annak, hogy partnerek lehetünk a gyulai kórházzal. A jelenlegi projekten kívül kilátásban van még egy az onkológoiai betegek részére, amely támogatás összege meghaladja a 11 millió erurót – emelte ki dr. Oprea Maria Olimpia, a Temesvári Városi Kórház igazgatója, a projekt menedzsere. 

A kórházak együttműködése 2017-ben indult. 

Galéria

További programok »

FEL