A szép haj titka az egészséges fejbőr

2019. november 2. 07:38 | behir

Ahhoz, hogy tökéletes hajkoronánk legyen és büszkén viselhessük, elsősorban a fejbőrünket kell egészségesen tartani. Ezért érdemes rá odafigyelni és megtenni mindent az épsége érdekében.

Ha nem egészséges a fejbőrünk, akkor a haj elvékonyodhat, zsírossá avagy szárazzá válik, kifakulhat és akár ki is hullhat. Ebben az esetben duplán igaz, hogy a probléma a gyökereknél kezdődik. Pontosabban a fejbőrben, amely meglehetősen összetett és bonyolult működésű.

A genetika, a tápanyagok, az ásványi anyagok és a fehérjék befolyásolják azt, hogy mennyire szép a hajunk. Ha nem jutnak el a megfelelő tápanyagok a hajunk gyökeréhez, akkor elkezdődik a probléma. A megfelelő tápanyag hiányán túl gondot okozhatnak a rendszeresen szedett gyógyszerek, a sok stressz hatására termelődő kortizol. Ez utóbbi általában száraz és törékeny hajhoz és egyéb fejbőr problémákhoz vezet.

Az izzadság és a környezeti szennyeződések korpásodást, a fejbőr zsírosodását, gyulladását és hajhullást okozhatnak. Ugyanakkor az is befolyásolja a fejbőrt, hogy milyen hajápolási termékeket használunk és miként formázzuk hajunkat.

A hormonváltozások is meglátszódhatnak a hajunkon. Ilyen például a várandósság vagy a változó kor. Mindez hajhulláshoz és törékeny hajhoz vezet. Mi több, a kor előre haladtával csökken a haj regenerálódó képessége és elvékonyodik.

Ha egészséges fejbőrt szeretnénk, akkor néhány alapszabályt érdemes betartani. Az első az, hogy a lehető legkevesebb hővel formázzuk a hajat. Mindezen túl kerüljük azokat a frizurákat, amelyek túlzottam meghúzzák a hajat. Ilyen például a copf vagy konty. Ugyanígy ne húzzuk a hajat akkor, amikor kifésüljük. Ha mégis feltűzzük a frizurát, akkor naponta változtassuk a konty formáját. A fésüléshez pedig válasszunk természetes szőrből készült hajkefét.

A fejbőr is ugyanazon ápolást igényli, mint az arcbőr, vagyis hámlasztás, tisztítás és hidratálás. Ez a fejbőr esetében azt jelenti, hogy hetente végezzünk olajos masszázst a fejbőrön. Ehhez kiváló például az olíva, shea vaj vagy a kókusz olaj. Az alapos masszázs javítja a vérkeringés, felpuhítja az elhalt hámsejteket és hidratálja a fejbőrt.

Mindezek mellett “belülről” is sokat tehetünk a hajunkért, ha A és B vitaminban gazdag trendkiegészítőt használunk. Hajhullás esetén pedig akár vérvételre is elmehetünk, ahol a D-vitamin és vas szintünket nézhetik meg. Ezek is okozhatják a hajhullást. Ha pedig gyulladást veszünk észre a fejbőrön, mindenképp forduljunk bőrgyógyászhoz a szakszerű kezelésért.

 

Forrás: Ridikül

További programok »

FEL