A Szarvasi Arborétum élővilága már a tavasz közeledtét jelzi

2023. február 11. 16:23 | Kovács Andrea

Ugyan még javában tart a tél, de a naptár szerint már közeleg a tavasz, amelynek első jelei a Szarvasi Arborétum növény- és állatvilágán is megmutatkoznak. A pávák elkezdtek színes faroktollazatot növeszteni és néhány növény is virágzik már.

– A Szarvas Arborétum az év minden napján nyitva van, de az átlag látogató számára tavasztól válik érdekessé a kert. Idén télen nem volt havazás és nem tudtuk a látogatóknak az igazi téli arborétumot bemutatni, de már nyiladozni kezdtek azok a virágok, amelyek üde színfoltot jelenthetnek a februári időszakban, a parkba látogatóknak – tájékoztatta stábunkat Kugyeláné Décsei Mónika

Az arborétum kommunikációs munkatársa hozzátette:  a parkban dolgozók is készülnek már a természet ébredésére. Figyelik azokat a hagymásokat, amelyeket ősszel kiültettek, a kora tavaszi időszakban pedig elkezdődnek a telepítések, és a kert rendezése is. Az arborétumban élő állatok közül a pávák megjelenésükben tükrözik a tavasz érkezését. A pávakakasok díszes faroktollakat kezdtek növeszteni, amellyel már a párzási időszakra készülnek.

 

– A növényeknél néhány tél végén-kora tavasszal virágzó növényt lehet megfigyelni, ilyen például a téli jázmin, a törzses mahónia, de a mogyoró is virágzik már, és a hóvirág is jelzi a kikeletet – monda el az arborétum munkatársa, Szabó Anikó Tímea, agrármérnök. 

 

 

Az arborétum elkülönített területén lévő, több egységből álló rendezvényparkját is egyre többen látogatják.

– A belépéskor egy csoportos összejövetelek, esküvők megrendezésére alkalmas rendezvényteret láthanak az érdeklődők. Továbbhaladva egy meditációs térbe kerül a látogató, ahol bibliai témájú interaktív tanösvényen járhatják be a területet szakvezetett, csoportos túra során – kalauzolt Kugyeláné Décsei Mónika

 

 

– A nagy tó körül sétálva az egyes állomásokon hang- és képi hatásokkal kiegészítve fedezhetnek fel egy-egy érdekességet a látogatók. A terület legkedveltebb része az öko-játékpark, ahol a vízi élővilág, a gyepi élővilág vagy éppen az erdő élővilága elevenedik meg a gyerekeknek. A túra utolsó állomásán a favirágokkal jelzett területen végigsétálva, mintegy 100 különböző gyógynövénnyel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők – tájékozatott a kommunikációs munkatárs.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Tágra nyitották a patikák kapuit, Vésztőn ünnepelt a gyógyszerész szakma

Az országos rendezvénysorozat részeként Békésben is patikanapot tartottak szerdán. A rendezvény házigazdája ezúttal Vésztő volt. A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a lakossággal a gyógyszertárakban zajló szakmai munkát és a szolgáltatások sokszínűségét.
2023. június 7. 16:31
FEL