A NAV visszaírja a behajthatatlan adókat az adósok nevére

2020. október 27. 13:39 | D. Nagy Bence

Békés megyében is több magányszemélyt és vállalkozást érint a 10 millió forintot meghaladó adótartozás.

Az adóhatóság adatai szerint 2019. december 31-én több mint 1 millió 130 ezer adózónak volt hátraléka, ezen belül a működő gazdálkodók száma nővekedett jelentősen, a többi kategóriában kevesebb hátralékos található.

– A behajthatatlan állomány több mint felét magánszemélyek, ötödét kényszertörlési eljárás alatti cégek, kisebb részét pedig működő cégek és a technikai megszűntek halmozták fel – ismertették a szervezet munkatársai. Kiemelték, hogy 2019-ben jelentősen csökkent a tartozók száma, számos követelést ugyanis véglegesen leírtak a kényszertörlési eljárások során – írja a hirado.hu. 

A NAV Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Békésen 2020. szeptember 30-cal bezárólag mintegy 40 magánszemélyt és egyéni vállalkozót tart nyilván adótartozóként. A listán szereplők 180 napon keresztül folyamatosan fenálló, 10 milló forintot meghaladó adótartozással rendelkeznek.

2020-tól megváltozott az adóhatóság behajthatatlan követeléseinek nyilvántartása. Eszerint az a tartozás minősül behajthatatlannak, amely az adóhivatal teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg. 

– A jogszabály-módosítással 2020. január 1-jétől az adóhivatal a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az adózók adószámláin jeleníti meg, így valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik – közölte a hatóság.

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL