A nagy hidegben is helytállnak a katonák

2017. január 8. 10:09 | behir.hu

A mínusz 15 fokos fagyban is kiemelt feladatként kezeli a Magyar Honvédség a határ védelmét. Az éjjel-nappali járőrözést az év leghidegebb időszakában meleg ruházattal, teával és fűthető sátrakkal segítik. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka január 7-én, Röszkén elmondta: a katonáknak azért is kell minden segítséget megadni, mert az illegális határsértők és az embercsempészek ilyenkor sem pihennek.

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka hangsúlyozta, nem a mostani az első alkalom, hogy a katonáknak extrém hideg időjárásban kell helytállnia és nem is az a kérdés, hogy képesek-e kiválóan elvégezni a munkájukat, hanem az, hogy a harcértékük a megfelelő szinten áll-e.

- Nem elég kibírni a hideget, hanem fel kell deríteni az illegális migránsokat, a csempészeket, el kell őket fogni, vissza kell őket kísérni a határ túloldalára, különösen a rendőr kollégáknak. Ezért tettünk egy olyan intézkedéseket, hogy a harcértéket minél magasabb szinten tartsuk. Biztosítottuk a réteges öltözködéshez szükséges ruházatot, termoszokat osztottunk ki, melegedő sátrakat helyeztünk ki a határ teljes szakaszán, meleg tea érkezik folyamatosan a honvédség és a rendőrség segítségével – fogalmazott Dr. Ruszin Romulusz

Úgy alakították ki a szolgálati rendet, hogy a felderítés, járőrözés, megfigyelés, illetve a készenlét biztosítsa az elégséges időt ahhoz, hogy a katonák hőérzete megfelelő maradjon. A hideg időjárás ellenére sem csökkentették a járőrözések és felderítések gyakoriságát és jelenleg is annyian dolgoznak a határ mellett, amennyi szükséges.

Forrás: honvedelem.hu

FEL