A Moderna és a Szputnyik is állja a sarat a delta variánssal szemben

2021. június 30. 08:00 | behir.hu

A Moderna-vakcina laboratóriumi vizsgálatai során azt mutatta, hogy hatásos a különböző mutációk, köztük a delta variáns ellen is

A gyártó a keddi bejelentéskor elmondta, hogy a vakcina a vizsgálatok során antitesteket termelt a kialakulóban lévő variánsokkal szemben. A Szputnyik-V gyártója szintén kedden jelentette be, hogy az orosz fejlesztésű vakcina 90%-ban véd a delta variáns ellen.

– A Moderna esetében a vizsgálatot nyolc résztvevő vérén végezték azután, hogy megkapták a második Moderna-oltásukat is. A vizsgálat szerint ezek alapján az oltás antitesteket termelt az összes változat ellen, ideértve az afrikai variáns változatait, illetve az indiai variánst is. A vizsgálatok ellenben azt is mutatták, hogy az újabb variánsokkal szemben az antitestek mérsékelten csökkentek – írta a Reuters.

A koronavírus indiai variánsát már tavaly októberben azonosították, azóta a világ legtöbb országában megjelent. Az Egyesült Királyságban az új fertőződések szinte mindegyike mögött ez a mutáns áll. Moszkvában az elmúlt héten rekordot döntött az új napi fertőzöttek száma, Izraelben pedig – a delta variáns terjedésével – a be nem oltott gyerekek miatt kapott erőre újra a járvány.

– Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a brit, a dél-afrikai és a brazil után május 11-én a B.1.617 jelű indiai variánst is a „globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta. Ez a variáns gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, és a fertőzőképessége is nagyobb lehet a brit variánsnál – fogalmazott a hírügynökség. Mint írták, az indiai tapasztalatok szerint ez a variáns gyakrabban okoz atípusos klinikai tüneteket: hastáji fájdalmakat, hányingert, hányást, hasmenést, halláskárosodást. Kevésbé okoz viszont lázat.

Magyarországon eddig 9 delta variánssal fertőzött személyt azonosítottak.

Forrás: Reuters

További programok »

FEL