A megrendelőnek és a kivitelezőnek is drágák az alapanyagok az építkezéseken

2021. szeptember 10. 17:29 | behir

Nem a kivitelezők gazdagodtak meg az építőanyag áremelkedésén, sőt, a költségek növekedését saját nyereségük rovására voltak kénytelenek elkönyvelni – állítják az érintett vállalkozások.

Négyszáz cég körében végzett felmérést  Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az építőanyag-ipari termékek és építőpari szolgáltatások első félévben tapasztalt árváltozásairól. Eszerint a vállalkozások azt tapasztalják, hogy napjainkra már mérséklődnek az év elején berobbant, előre nem látott áremelkedések, amelyek különösen nehéz helyzetbe hozták az építési piac minden szereplőjét, a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket egyaránt.

A drágulás drasztikus volt a jellemzően használt építőanyag-csoportokban, a legnagyobb mértékű, országosan 160 százalékos a faanyagok piacán jelentkezett az első félévben. Az árváltozások listájának élén a hőszigetelő-anyagok 45 százalékos, a gépészeti szerelvények 37 százalékos és az elektromos kábelek, vezetékek 35 százalékos növekedéssel szerepelnek.

Nem lehet a korábbi vállalási árakon megvalósítani a kivitelezéseket az építőipari alapanyagok és építési termékek drágulása és a munkaerőköltség növekedése miatt – hangsúlyozza a szakszövetség. Ugyanakkor – teszik hozzá –  a kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. 

Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg.

A tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és -kereskedők információi szerint az első félévben Budapesten kisebb mértékben emelkedett az építőanyagok ára és a szolgáltatások díja, mint vidéken, ez a különbség a második félévben a várakozások szerint kiegyenlítődik. Mindeközben a budapesti cégek nettó árbevétele nagyobb mértékben csökkent, mint a vidékieké, a fővárosi vállalkozások árbevétel arányos jövedelmezősége viszont magasabb szinten volt. Országosan és átlagosan 6 százalékkal nőtt az ágazati szereplők árbevétele, a válaszadók közel fele nem számít a jövedelmezőség javulására idén. Az alacsony jövedelmezőségi szint a piaci szereplők közül elsősorban a kivitelezőknél tapasztalható, 10 százalék feletti értékről jellemzően az építőanyag-gyártók és -kereskedők számolták be.

A kivitelezők az áremelkedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni vállalási áraikban, kénytelenek voltak mindazt a nyereség rovására elkönyvelni – olvasható az összegzésben.

Az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését, és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket, valamint az évek óta tapasztalható szakmunkáshiányt együttesen említették a tevékenységüket akadályozó tényezők között a megkérdezettek, akik az év hátralévő részében az építőanyag-árak emelkedésének megtorpanásában bíznak – minden vizsgált termék és szolgáltatás tekintetében. Emellett abban is, hogy visszatér a régi mederbe az építési piac, amihez azonban az import áruk arányának csökkentése, szükség esetén annak a szomszédos, közeli országokból történő biztosítása szükséges.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL