A Magyar Államkincstár közel 15 milliárd forintból fejlesztette rendszereit

2023. június 20. 08:18 | behir.hu

Új informatikai rendszereket épített ki, illetve egyszerűsítette ügyvitelét a Magyar Államkincstár a júniusban zárult fejlesztése során, amelyet 14,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósított meg - közölte a MÁK hétfői közleményében.

Kiemelték: a projektben megvalósított számlavezető rendszer 4600 intézményi ügyfél több mint 24 ezer számláján zajló forgalom lebonyolítását biztosítja. Rámutattak arra, hogy a kincstár tavaly egész évben közel 100 millió tranzakciót hajtott végre a bankközi klíring rendszerben. A forgalom összértéke meghaladta az 54 ezer milliárd forintot, ami országosan a második legnagyobb értékű eredmény volt pénzintézményi szinten.

Hozzátették: az új e-PELL elnevezésű rendszer az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások - táppénz, baleseti táppénz - számfejtését és a társadalombiztosítási kifizetőhelyek elszámolásainak feldolgozását támogatja. A fejlesztés eredményeként lehetőség nyílt az ügyfelek számára a teljeskörű elektronikus kapcsolattartásra a kormányhivatalokkal, továbbá létrejött egy olyan országos nyilvántartás, amely valamennyi biztosított egészségbiztosítási pénzbeli ellátását tartalmazza.

– Az egységes frontend rendszer keretében egy új ügyintézői felületet alakítottak ki, amely számos nyugdíjbiztosítási és családtámogatási eljárásban megvalósítja a teljes elektronikus ügymenetet – írták.

Arra is kitértek, hogy a kapcsolódó szakrendszeri fejlesztések eredményeképpen jelentősen csökkent az ügyintézési idő és a munkaerőigény. A projekt eredményeként befejeződött a nyugdíjnyilvántartási területek papír alapú dokumentumainak feldolgozása, több mint 100 millió lapnyi iratanyagot digitalizáltak.

További programok »

FEL