A legjobb 16 között a BRSE!

2017. január 25. 20:07 | behir.hu

Sporttörténelmi tettre készült a Linamar–Békéscsabai Röplabda SE a CEV Kupában! A bajnoki címvédő két héttel ezelőtt a legjobb 16 közé jutásért rendezett párharc első meccsén idegenben 3-1-re nyert a szerb Jedinstvo Stara Pazova ellen. A visszavágón három szett után eldőlt a továbbjutás, majd öt szettben a kettős győzelem is összejött, folytatás a francia Beziers ellen.

Linamar-Békéscsabai RSE-Jedinstvo Stara Pazova (szerb) 3-2 (10, -21, 20, -23, 10)
Röplabda CEV Kupa mérkőzés a 16 közé jutásért, visszavágó, Békéscsaba, 1400 néző. Vezette: Borislav Jordanov, Volodymyr Bosenko (bolgár, ukrán)

Békéscsaba: Tálas, Matic, Bodnár, Soós N., Szakmáry, Clement. Cs.: Molcsányi, Szpin (liberók), Petrenkó, Nazarenko, Ludmán. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic. Sztara Pazova: Sakradzija, Jakics, Vulin, Oluic, Mrdak, Antanasijevic. Cs.: Petrov (liberó), Skoric, Vujnovic, Kalicanin. Vezetőedző: Jovo Cakovic.

Az eredmény alakulása:
1. szett: 4-0, 8-4, 12-5, 16-8, 23-8. 2. szett: 1-4, 5-5, 6-10, 11-12, 14-18, 18-23. 3. szett: 4-0, 11-4, 14-5, 19-11, 20-16, 24-18. 4. szett: 4-0, 9-1, 12-5, 15-10, 18-17, 21-22. 5. szett: 3-1, 5-4, 8-6, 11-9

Egy sima és az utolsó szalmaszál

A mérkőzés tétjének megfelelően már fél órával a találkozó előtt szépen gyülekeztek a drukkerek, a kezdő sípszóra pedig mintegy ezerötszáz drukker töltötte meg a városi sportcsarnokot. A hangulatot pedig az is megalapozta, hogy a csabaiak pillanatok alatt elhúztak 4-0-ra. A szerbek csak ezután szerezték meg első pontjukat, akik sok hibával kezdték az összecsapást. A vendégek mestere 10-4-es hátránynál már időt is kért. A BRSE nemcsak nyitásban és támadásban, hanem blokkban is jól kezdett, a második technikainál Soós megoldásával már 16-8-ra vezetett. A szünet után egy hálónál megnyert párharccal és egy bombával jelentkezett a csapatkapitány, aminek újabb szerb időkérés lett az eredménye. Oluic egy esetben lábbal (!) tette át a labdát, de mindhiába! Nem volt ellenszer a BRSE játékára, húsz perc alatt tizennégy (!) szettlabdához jutott a házigazda, az elsőt pedig Soós Niki egy ásszal értékesítette (25-10, 1-0).

A második játékot a vendégek kezdték jobban, de 1-4-nél újra a hazai kapitány lépett elő, majd pillanatok alatt egalizált a viharsarki gárda. Az első kisebb hazai hullámvölgyet kihasználva a szerb bajnokság listavezetője 8-5-tel fordult az első kötelező szünetben. Ivana Mrdak megoldása után már öt pontos volt a vendég fór, Sasa Nedeljkovic pedig először rendelte magához együttesét. A szerbek is elbizonytalanodtak egy kissé, de Bodnár elrontott centerakciója után 13-16 állt az eredményjelzőn. Szakmáry és Clement is hozzátett a játékhoz, nem érezhette magát kényelmes pozícióban a Stara Pazova. A hazaiak azonban nem voltak elég pontosak, a rivális pedig Oluic vezetésével az utolsó szalmaszálba kapaszkodott, és a harmadik játszmalabdát értékesítette (21-25, 1-1).

A legjobb 16 között a BRSE!

Villámrajtot vett a szurkolói révén hajtott hazai hölgykoszorú, amely 5-0-val nyitott a harmadik felvonásban. A vendégek 11-4-nél már a másodszor tették le a „T” betűt a zsűriasztalra. A csabai szervák és blokkok újra az első szettet idézték, így megérdemelt volt a tíz pontos hazai előny. Nem engedett a szorításból Sasa Nedeljkovic együttese, a hazai mesternek azonban időt kellett kérnie, amikor hatra visszazárkózott a rivális, sőt, a cseréket is bevetette. Nazarenko mozdította el az együttest a kritikus 20-ról, majd Tálas és Bodnár lökte előrébb a szekeret. A továbbjutást érő szettlabdát Tanja Matic ütötte be és jogosan szólhatott a „Ti vagytok a legnagyobbak!” rigmus (25-20, 2-1)!

Kettős győzelem, Liliom Rita Békéscsabára érkezik

Nem ünnepelt sokáig a magyar bajnok és 8-1-gyel újra sokkolta a szerb gárdát! Ekkor már az is bejött, ami máskor nem: egy kétségbeesetten áttett Nazarenko-labda is megoldhatatlan feladatot jelentett a szerbeknek. A vendégek mínusz kilencnél becsületből időt kértek és a kicsit kiengedő csabaiak mellett 19-nél egyenlítettek. Kiélezett hajrá vette kezdetét, felváltva estek a pontok, majd a második játszmalabdát beütve újra egalizált a már kieső Jedinstvo.

A döntő szettben előbb a szerb rivális hibázott, majd Tálas süllyesztett el egy ászt, így 4-1-gyel nyitott a BRSE. A térfélcsere előtt a vendégek kértek időt, amivel életben tartották győzelmi esélyeiket. 8-8-ról a házigazda mozdult el két egységgel, Szakmáry törte meg végleg az ellenfelet. A négy meccslabdából az elsőt elütötték a vendégek, így nemcsak továbbjutás, hanem kettős győzelem született a végén (15-10, 3-2).

A BRSE a nyolcaddöntőben a svájci Duedingent búcsúztató, Liliom Ritával felálló Beziers együttesével találkozik.

Így látták főszereplők:

Molcsányi Rita: Mindenki életében fontos pillanat ez a továbbjutás, nagyon örülünk, hogy sikerült. Senki sem számított sima győzelemre, próbáltunk nagyon odafiugyelni, amit az edzőnk kért és ez nagy részben összejött.

Szakmáry Gréta: Ugyanaz volt, mint az első meccsen, sima első szett után visszajöttek a második játszmában, de a harmadik megint a miénk volt és az volt a legfontosabb. A klubnak és személy szerint nekem is nagyon fontos ez a siker.

 

FEL