A kormány újabb támogatást biztosít a hazai turizmusnak

2020. november 12. 11:09 | D. Nagy Bence

A cél, hogy az ebben a szektorban dolgozók megtarthassák munkahelyeiket.

– A kormány a turisztikai ügynökséggel közösen már a járvány első szakaszában mindent megtett azért, hogy segítse a szektort. A tavaszi gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt például a járulékkedvezmény, a kedvezményes hitelprogram vagy a SZÉP-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege is – ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A legújabb intézkedések szerint adó- és járulékfizetési kedvezmények érhetők el a turizmusban-vendéglátásban, a szórakoztató, valamint a szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozások számára. A kormány emellett a szálláshely-szolgáltatókat foglalásaik kieséséből származó költségeit is megtéríti.

– A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra – emelte ki Guller Zoltán. Mint mondta, a kormány a vendéglátó-szektornak is segítséget nyújt: az éttermeknek nem kell járulékot fizetniük a dolgozóik után a következő 30 napra, amennyiben – hasonlóan a szálláshelyekhez – a munkávállalókat nem bocsájtják el és megkapják a fizetésüket. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a kedvezmény a szabadidős és szórakoztató tevékenységet végző szolgáltatók számára is elérhető. Ez utóbbi csoportba tartoznak többek között a mozik, színházak, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, edzőtermek.

 

Forrás: hirado.hu

FEL