A kitüntették a sarkadi órásmestert, a köztiszteletben álló Váradi Károlyt

2022. október 4. 16:21 | Hidvégi Dávid

A 30. Magyar Kézművesség Napján, Budapesten vette át családja kíséretében Váradi Károly órásmester, a sarkadi iparosok köztiszteletben álló tagja az Ipartestületek Országos Szövetségének elismerését szeptemberben.

Az elismerésre Sajti Lajos, a Sarkadi Ipartestület elnöke, egyben az Ipartestületek Országos Szövetsége Felügyelőbizottságának elnöke jelölte a sarkadi órásmestert Németh László IPOSZ elnöknél – tájékoztatott a szövetség hiavatalos közösségi oldalán. Az IPOSZ a díjat a Magyar Kézművesség Napja alkalmából szervezett ünnepségen adta át Váradi Károlynak, méltatva munkásságát.

Váradi Károly 1943-ban született Sarkadon, órás szülők, nagyszülők gyermekeként. A Váradi Károly név három generáción keresztül, több mint száz évig állt a lakosság szolgálatában. Kisgyermekként sokat állt a nagyapja órásasztala mellett, és érdeklődéssel figyelte munkáját. Békéscsabán ipari tanulóként sajátította el az órás szakmát, majd 1961-ben szakvizsgát tett. Ezután a szülői házban kezdte meg munkás éveit. Nagyapjától – aki harminc éves eredményes munkája elismeréseként kitüntető oklevelet kapott az akkori iparügyi minisztertől –, illetve kiváló mestereitől becsületességet, korrektséget tanult. Munkájában tudása legjavát adta a lakosságnak töb mint hat évtizeden keresztül.

 

 

Nagyapja halálát követően már másnap átvette a műhelyét. 1969-ben Szegeden mestervizsgát tett, majd tagja lett a Sarkadi Ipartestületnek. 1977-ben esti tagozaton leérettségizett, 1994-ben ékszerbecsüs vizsgát is tett. Számára nincs szebb és jobb, mint amikor a hobbi és a foglalkozás találkozik. Véleménye szerint az óraketyegés életet visz a lakásba, de sajnos mára a szakma szépsége, varázsa megszűnt, hiszen a hetykén ketyegő órákat felváltották a néma okosórák, amelyek azonban a szakmáját igazán szerető mester szívét nem dobogtatják meg.

További programok »

FEL