A keszeg, a szivárványos ökle és a pisztráng versenyez az év hala címért

2018. november 11. 18:45 | behir

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen - közölte a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő vörösszárnyú keszeget többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják. Táplálékát fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják, felismerni fölfelé nyíló szájáról, valamint vöröses úszóiról lehet.

 

Vörösszárnyú keszeg (fotó: haltanitarsasag.hu/Sallai Zoltán)

A védett szivárványos ökle a legkisebb és legszínesebb Magyarországon található halak egyike. A szaporodás idején a hím szivárványszínekben pompázik, a nőstényeknek pedig megnő a néhány centiméter hosszú tojócsövük, hogy a nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat - ismertették.

 

Szivárványos ökle (fotó: haltanitarsasag.hu/Sallai Zoltán)

A sebes pisztráng a gyors, oxigéndús vizeket kedveli. Legtöbbjük ismertetőjele, hogy olajzöld hátukat és világosabb oldalukat fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, a fiatalokat a testoldal nagyobb, szürke foltjai jellemzik - olvasható a közleményben. Hozzátették, kiváló sporthal, ezért előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe, túlnépesítve azonban károsíthatja az eredeti halfaunát.

 

Sebes pisztráng (fotó: haltanitarsasag.hu/Sallai Zoltán)

Szavazni december 31-én délig a www.haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php oldalon lehet.

Forrás: MTI

 

További programok »

Itthon

FEL