A hétszázadik túzokcsibét repatriálják Dévaványán

2022. augusztus 9. 08:45 | behir.hu

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dévaványán negyvennégy évvel ezelőtt megkezdett túzokvédelmi munka.

Idén kel szárnyra a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán.

Az 1978. október 30-án átadott Túzokvédelmi Állomás rendkívül fontos szerepet tölt be a hazai túzokvédelemben. Ide kerülnek be az egész országból a veszélyeztetett fészkekből mentett túzoktojások, itt keltetik ki és nevelik fel, majd vadítják vissza a fiókákat a szakemberek. A kibocsátott egyedek megfigyelése alapján számos alkalommal meggyőződhettünk arról, hogy az általunk repatriált túzokcsibék teljes értékű egyedeivé váltak a Dévaványai-Ecsegi puszták vadon élő túzokállományának.

Az elmúlt 44 év során mindig szép számban tudtunk a szabad természetbe visszaengedni fiatal madarakat, így jutottunk el oda, hogy az idei fiókákkal együtt már elérjük a hétszázas egyedszámot. Ez rendkívül szép szám, tekintve, hogy a hazai túzokállomány jelenleg 1500 példányra tehető, melyből csaknem 600 példány a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL