A hal, a zöldség és a kenyér áfája is csökkenhet

2017. január 8. 15:57 | behir.hu

A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része. Az áfacsökkentés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, vagy a kenyeret is.

A folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével - írja a piac&profit. (A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra.) „A kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszeráfa-csökkenés, illetve az annak köszönhető alacsonyabb árak hosszú távon fennmaradjanak, ezért a mérséklés hatását a tárca ellenőrzi – mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.

Emlékeztetett: a tavalyi áfacsökkentés hatásával a termelők, a kereskedők és a vásárlók is elégedettek voltak. A sertéságazat éppen válságban volt, amikor az áfacsökkenés bekövetkezett, aminek hatására emelkedett a sertés tőkehús fogyasztása. Emelkedtek a felvásárlási árak, stabilizálódott a sertéstenyésztők helyzete. Nagy István reményét fejezte ki: a mostani áfacsökkentés hatása hasonló lesz a baromfi és a tejágazatban is.

Utalt arra, hogy az FM-ben gondolkodnak azon, hogy milyen további áfacsökkentési javaslatokat tegyenek a kormány asztalára. Az áfacsökkentés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, vagy a kenyeret is.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Gazdaság

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása, a kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére Magyarország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2019. augusztus 15. 15:38
FEL