A börtönben ülve hajtott végre telefonos csalásokat egy férfi

2023. október 22. 13:10 | behir.hu

Kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás 2 rendbeli bűntette, csalás bűntettének kísérlete és 2 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 55 éves büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő zalahalápi férfi ellen, aki börtönben ülve telefonon csapott be és károsított meg több sértettet.

A férfi korábban számos alkalommal volt büntetve különböző jellegű bűncselekmények miatt, a jelen ügyben terhére rótt bűncselekmények elkövetésének időpontjában is jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte a Budapesti Fegyház és Börtönben. Cselekményét a családtagjainak juttatott rendszeres anyagi haszonszerzés céljából követte el.

A férfi 2021. december 23-án, a délelőtti órákban a Budapest Fegyház és Börtönből véletlenszerűen kiválasztva felhívott egy békési nőt és álnéven bemutatkozva tévedésbe ejtette őt azon valótlan állításával, miszerint egy nyereményjátékon nyertesként a sértettet sorsolták ki. Közölte továbbá, hogy a sértett akkor jut a nyereményhez, ha belép a saját netbankjába, majd az utalás rovatba beír 150.000.-Ft összeget, a közlemény rovatba pedig a terhelt által megadott, kitalált nyereménykódot és ezt elküldi az általa megadott bankszámlára. A sértett a terhelt kérésének eleget tett és bankszámlájáról elutalta a kért összeget. Ezt követően a terhelt ismét felhívta és közölte a sértettel, hogy technikai hiba lépett fel, ezért a tranzakciót újra meg kell ismételnie. A sértett a terhelt kérésének ismét eleget tett és a bankszámláján lévő megmaradt 80.000.-Ft-ot szintén elutalta. A pénzösszegek utalását követően a terhelt a telefonbeszélgetést megszakította és a továbbiakban a sértett számára elérhetetlenné vált. A terhelt által megadott bankszámla egy ismerősének a bankszámlája volt, akit az utalások után megkért arra, hogy a pénzt vegye le a bankszámláról és azt küldje tovább illetőleg személyesen adja át az általa meghatározott személynek. A bankszámlatulajdonos nem tudott róla, hogy számláját a terhelt bűncselekmény elkövetéséhez használja. A sértett részére okozott kár nem térült meg. A terhelt ugyanilyen módszerrel verte át egy kesztölci házaspár mindkét tagját külön-külön, illetőleg egy salgótarjáni nyugdíjas nőt is.

Nem dőlt be az átverésnek egy budapesti férfi: a terhelt utasításait végig követte, de gyanúja támadt, hogy csalás áldozata lehet, ezért összesen a kért 150.000.-Ft helyett 1.-Ft-ot utalt a terhelt által megadott bankszámlára. Ekkor a terhelt kifogásolta, hogy az 1.-Ft ellenében a nyereményt nem tudja utalni, erre a sértett közölte, miszerint tudja, hogy csalással akarnak tőle pénzt szerezni. A sértett közlését követően a terhelt a telefonbeszélgetést azonnal megszakította.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Mivel a sértettek a részükre okozott kár erejéig polgári jogi igényt érvényesítettek, ezért a járási ügyészség indítványa arra is kiterjedt, hogy a bíróság ezen polgári jogi igényeknek adjon helyt és kötelezze a terheltet a sértettek részére okozott kár megtérítésére.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL