A bolti létszámhiány veszélyezteti a karácsonyi szezont

Alááshatja a karácsony előtt várható jelentős forgalmat az áruházakban, hogy egyre több láncnál kiderül: a más ágazatokhoz képest alacsony bérek miatt súlyos a létszámhiány. A szakszervezetekhez a Tesco-sztrájk óta érkezett már megkeresés az Auchan, a Spar, a Coop, az OBI és a Praktiker üzletláncoktól is, a dolgozók azt kérik, egységesen találjanak megoldást az ágazat képviselői.

Veszélyben a karácsonyi bevásárlási szezon: a tescós dolgozók múlt hét végi sztrájkakciójának sikere után már több áruházlánctól jelezték – eddig az ­Auchan, a Spar, a Coop élelmiszerláncoktól, illetve az OBI és a Praktiker barkácsáruházakból –, hogy sürgető és általános problémáról van szó.

Az üzletekben rendkívül súlyos jelenség a létszámhiány, ami a több más ágazathoz képest alacsonyabb átlagbérek miatt alakult ki. Ez több helyütt a dolgozók egészségtelen mértékű leterheltségét okozza – tudta meg a Magyar Idők.

A Munkástanácsok elnöke elmondta: levelet küldött a Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság (ápb) tagjainak, amelyben sürgeti a szociális felek egyetértésében születő kollektív egyez­séget, legalábbis a tárgyalások megkezdését.

 

Beomolhat a rendszer

 

A Tesco-sztrájk után a munkavállalók már más láncoktól is azt jelzik, hogy beavatkozás nélkül a forgalom rohamos növekedése mellett rövidesen beomolhat a rendszer – mondta Palkovics Imre.

– A létszámhiány, a bérprobléma általános az egész szektorban, de kétségtelen, hogy a legnagyobb piaci foglalkoztatónál jelentkeznek a leglátványosabban. Mi az egész magyarországi kiskereskedelem helyzetéről szeretnénk párbeszédet folytatni, ahol mindkét oldal jogi és mozgalmi értelemben reprezentatív képviselői alkotnak közös stratégiát. Ezt később kollektív szerződésben lehetne rögzíteni, amelyet a kormány utóbb kiterjeszthet az egész ágazatra – fogalmazott.

 

Új helyzet

 

Megjegyezte, ha teljesíti a Tesco a dolgozók még mindig érvényben lévő követeléseit, akkor amiatt, ha nem, akkor pedig annak okán mindenképpen új helyzet áll elő az áruházakban. – Ha jelentősen megemelik a tescós béreket, akkor annak elszívó hatása a többi cégre is hatással lehet, ha viszont nem teljesítik a dolgozói követeléseket, akkor sztrájkhullám kezdődhet, amelyhez más áruházak elkeseredett munkavállalói is csatlakoznának – közölte a Munkástanácsok vezetője.

A statisztikák szerint a kereskedők az elmúlt évben jellemző 20 százalék körüli átlagbérnöveléssel is mintegy 20-30 ezer forinttal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. Más területek elszívó erejét jól mutatja, hogy például az összeszerelő vagy csomagolóüzemekben, a szalagmunkák mellett végzett könnyebb munkával ma annyit keresnek a foglalkoztatottak, mint amennyit egy áruházi dolgozó.

Az üzletek több mint felét megbénító kétnapos sztrájk közel kétmilliárd forint veszteséget okozott a Tesco Magyarországnak, az eleddig példátlan eset elgondolkodtatta a piac többi szereplőjét is.

Forrás: hirado.hu/Hunyor Erna Szofia

 

Megosztás:

Címke: , ,