A 19. századi vallásos élet tárgyait mutatják be Békésen

2019. május 4. 13:03 | behir

A nagyobb békési keresztény - a református, a római katolikus, a görögkeleti és a baptista - egyházközösségek életébe, hagyományaiba enged bepillantást a „Vallási élet a 19. századi Békésen” című kiállítás. A tárlat szeptember 30-ig megtekinthető a városháza emeleti folyosóján.

A kiállítást Szojka Petronella néprajzos muzeológus állította össze - írja a békési önkormányzat közleménye.

- A tárlat megnyitójának időpontja nem véletlen, hiszen április utolsó hetében volt a római katolikusoknak a húsvét utáni fényes hét, az ortodoxoknak pedig ez a Nagyhét, a várakozás időszaka – mondta el a szakember.

A korszakról hozzátette: a 19. században a vallás még átszőtte az emberek életét. Nemcsak az emberi életfordulókhoz kapcsolódott szorosan, hanem ez határozta meg a háztartási és mezőgazdasági munkák menetét, az étkezési szokásokat, a mulatozások idejét is. Békésen a református egyház volt a legnagyobb létszámú, az újratelepülés után ennek a közössége alakult ki legelőbb. A különböző keresztény felekezetű személyek békében éltek egymás mellett, hagyományaikat megőrizték, vallásukat nyugodtan gyakorolhatták.

A folyosótárlaton családi bejegyzéses Bibliákat, keresztleveleket, kereszteket, szentképeket, ikonokat és porcelán szobrokat láthatnak az érdeklődők.

 

További programok »

FEL