75 ezerre is emelhetik a katások adóját, de jövőre még biztosan nem

2018. július 14. 18:37 | behir

Emelni kellene a katások adóját, de jövőre erre még biztosan nem kerül sor - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

Az elnök a a Független Hírügynökségnek beszélt arról, hogy szükség lesz a kata szerint adózók nyugdíjának kiszámításakor figyelembe vett összeg emelésére, ezzel együtt pedig a tételes adó növelésére. Ennek az az oka, hogy a minimálbér emelkedésével nagyon elszakadt tőle a kata esetében az ellátások alapjául figyelembe vett összeg. Ahhoz, hogy a KATA szerint adózók ellátásnak alapja felzárkózzon a minimálbér 136 ezer forintos bruttójához, 46 százalékkal kellene az előbbit megemelni. Az adók esetében ez azt jelentené, hogy 73 ezer forint KATA mellett járhatna ugyanakkora ellátási alap, mint a minimálbéreseknél. Ezt a könnyebb kezelhetőség kedvéért 75 ezer forintban is meg lehetne állapítani. Az elnök szerint viszont ennek elfogadtatása nagyon nehezen menne a vállalkozók körében.

Parragh László arról is beszélt a mfor.hu-nak, hogy valószínűleg a cafeteriával kapcsolatban tett kamarai javaslatok sem épülnek be jövőre a vonatkozó törvényekbe. Az MKIK szerint a közigazgatásban a versenyszférához azonos cafeteria-keretet kellene biztosítani - vagyis a jelenlegi 200 ezer forintról 450 ezerre kellene emelni - valamint általában is emelni kellene az éves keret összegét. Parragh László szerint szóba jöhetne a SZÉP-kártya felhasználási területének bővítése is. A juttatások közül egyedül kedvezményes adózásúként megmaradó kártyát jelenleg korlátozott körben, az idegenforgalomban lehet felhasználni. Arra azonban jelenleg nem sok esélyt lát, hogy ezek a javaslatok megjelenjenek a cafeteria 2019-es szabályozásában.

A kamara előtt viszont még egy fontos érdekegyeztetési feladat áll: a jövő évi minimálbér-emelés.  Parragh László szerint az általános béremelés meg fogja haladni a 9 százalékot.

 

Forrás: mfor.hu

További programok »

Pénzügy

Az adózásban is fontos változásokat hozott 2021

Az új év idén is hozott néhány fontos változást az adószabályokat illetően. Január elsejétől például a gépjárműadót már nem az önkormányzatoknak, hanem az állami adóhatóság részére kell befizetni. A kormány tavalyi döntése alapján pedig a helyi önkormányzatok idén nem emelhetnek a helyi és települési adók mértékén.
2021. január 21. 15:46
FEL