55 éve a fotók szolgálatában a békési fényképészmester

2022. március 30. 17:00 | Such Tamás

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vett át a napokban Juhos János. A békési fényképészmester – aki egyben a Békési Ipartestület elnöke is – életútjáról mesélt.

Juhos János Békésen született. Elmondása szerint a könyvelő édesapjától a precizitást, a pontosságot és a kitartást hozta magával egy életen keresztül.

Kreatív látásmódját, a világra való rácsodálkozása már tinédzser korában megmutatkozott – mindezt leginkább a fotografálással tudta a környezete tudomására hozni. Így nem is volt kérdés, hogy a gimnáziumi érettségit követően a békéscsabai fényképész iskolába jelentkezik.

– 1968-ban, amikor elsős voltam, a helyi fényképészek még egyáltalán nem foglalkoztak színes technikával – meséli. – Mi több, nem is bíztak benne. Ezzel szemben az egyik gyulai tanulótársammal úgy döntöttünk, hogy csak azért is kipróbáljuk. Noha a mestereink megmosolyogtak bennünket, hogy „mit akarnak ezek a kisgyerekek?”. Az egyik szombat délután azonban szabad kezet kaptunk abban, hogy a laborban nyugodtan pancsolhatunk, keverhetjük a vegyszereket.

A Juhos család – Fotó: Rácz Juhos Andrea

 

Már az első képek „tökéletesek” volt, hiszen már színük is volt. Noha a mestereknek leesett az álluk, de azért dicséretet nem kaptak a titánok, ugyanis a kópiák rózsaszínben, barnában ragyogtak.

A szakma megszerzése után a Fényszöv Békési műtermében helyezkedett el leendő felesége (Mária) és annak az édesanyja munkatársaként. A rendszerváltást követően egyéni vállalkozóként (ekkor alakult meg a Juhos Fotó) a települése és a tágabb környezete elismerése mellett, sikeresen végezte munkáját.

Lépést tartott a szakma fejlődésével; 1992-ben nekik volt az egyik első minilaborjuk a megyében – amely már a faltól-falig ontotta a színes felvételeket. Közben gyermekei (Andrea és János) is a fényképész szakmát választották. (Nem mellesleg olykor azzal „riogatta” gyerekeit, hogy képezzék más irányba is magukat, mert különben csak egy átlagos laboránsok lesznek.) A családi vállalkozás mellett Andrea pedagógus, a jövő fényképészeit tanítja, János pedig informatikus, igazságügyi szakértő lett. Munkája és választott feladatai mellett folytatta tanulmányait és pedagógia szakon szerzett diplomát.

Mindemelett közéleti szerepvállalása is jelnetős. Többek között a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként a szakképzés megújításának élharcosa lett. Továbbá a békési iparosok nagyrabecsülésük jeléül megválasztották a helyi Ipartestület elnökének, azonfelül 2019-ben az Ipartestület listáján került a képviselőtestületbe. Ugyanattól az évtől az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke, ahol többek között folytatja a szakképzés területén kifejtett munkáját.

(Kevesen tudják, hogy a 2006-os önkormányzati választások előtt a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör polgármester-jelöltségre kérte fel, ám ő „nem állt kötélnek”.)

A Juhos család – Fotó: Juhos Jánosné

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL