401 kiskutya - Egy felkavaró poszt nyomában

2021. július 27. 12:12 | Erdei-Kovács Zsolt

Mintegy 5600 megosztást kapott a Facebookon egy állatvédő egyesülethez köthető tacskó fajtamentő oldal posztja, amely több száz, Békés megyéből elrabolt kutya szívbemarkoló történetéről szólt. A rendőrség nem erősítette meg az információkat, viszont a bejegyzés a közzétételhez képest immár jelentősen módosult. Az ügyet kirobbantó állatvédő mindeközben váltig állítja, hogy mindaz, amit a közlés alapjaként elmondott, igaz.

"Több száz tacskó tűnt el Békésben" címmel jelent meg a minap híradás több országos portálon. Az alapközlő hírcsatorna cikkében jelenleg is az olvasható, hogy az elmúlt hónapokban 20 Békés megyei településről 400 kutya, többségében tacskó tűnt el. A fajtamentők a közösségi felületükön írtak róla, hogy szerintük szervezett lopásról van szó, amit a "minden hájjal megkent gazfickók" autóval követtek el.

„Most már Budapestre is feljárnak a XV. XVI. XVII. XVIII. kerületekbe. Kérjük, nagyon vigyázzatok és figyeljetek oda a kedvenceitekre” – volt olvasható az állatvédő egyesület közlésében. „Az a tacskó, aki Kunágotáról érkezett volna, szerencsés volt, meglett az eredeti gazdája, aki már két hónapja kereste. Nagyon sokan keresik a kutyájukat itt az FB-n is, nekünk is jelezték, vegyétek komolyan!” – állt a anyagban.

Az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések nagy indulatot váltanak ki és futótűzként terjednek. Az egymást hergelő, felfokozott hangulatban született hozzászólások pedig újabb és újabb reakciókat, megosztásokat, kommenteket szülnek. Ez a folyamat ellenőrizetlenül zajlik, pedig az alapkérdés mindig az: honnan jött az információ és mennyire lehet hiteles? Megkeresésünkre a poszt szerzője, Lengyel Mónika elmondta, egy békési állatvédő szervezet munkatársa adott neki erről szóbeli tájékoztatást. Hozzátette, azt is egyfajta megerősítésnek tekinti, hogy egyébként mennyien szóltak hozzá olyanok, akiknek valóban eltűnt a kutyája, de nem tettek bejelentést a rendőrségen.

 

 

Ha már a rendőrség is képbe került, dr. Feuerwerker Béla alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta portálunkat, hogy tömegesen keresik meg mindenféle, országos és helyi médiamunkatársak azzal a kérdéssel, hogy mit lehet tudni erről a konkrét esetről. Nekik sem tudott mást mondani, mint amit velünk is közölt: az elmúlt időszakban három kölyöktacskó eltűnése miatt indult eljárás. A rendőrségi közlés szerint Békés megyében az elmúlt időszakban több olyan bejelentés érkezett, hogy kutyát loptak el házak udvarából. Az esetek egy részében kiderült, hogy az ebek elszöktek, elkóboroltak, majd elő is kerültek.

Tehát mindösszesen három ügyben, egy-egy kölyök tacskó eltűnése miatt indult eljárás. Az egyik kis tacskó Végegyházán, egy ház udvarából tűnt el április 5-én. A kutya tulajdonosa rokonokat engedett be magához, de amikor bementek a házba, nem zárta vissza a kaput. A nő szerint valaki benyithatott és elvihette a kiskutyát.

Egy hónappal később, május 5-én, Mezőkovácsházán történt hasonló eset. Ott is egy ház bekerített udvaráról tűnt el egy kiskutya. A kapu nem volt bezárva, viszont van rajta egy retesz, azt szokták a lakók napközben használni azért, hogy idegenek ne menjenek be hozzájuk. Ezúttal azonban nem emlékeztek arra, hogy csak becsukták vagy be is reteszelték a kiskaput.

Három nappal később pedig Dévaványán veszett el hasonló körülmények között egy hét hónapos tacskó. Ott a kiskapu nem volt bezárva. A tulajdonos elmondása szerint az egyik közösségi oldalon látta, hogy valaki árulta a kutyát. A negyedik eset Békésen történt, május 24-ről 25-re virradó éjjel tűnt el egy ház udvarából egy idősebb, 11 éves tacskó. Az állatot a gazdái még 25-én megtalálták sérülten egy férfinál, akitől a tulajdonosok visszavették. A kutyát bekerített udvaron tartják, a kapu zárva volt, de a nagykapu nyitható.

Az esetek kapcsán a rendőrség kéri a kutyatulajdonosokat, hogy vigyázzanak az állataikra.

Megkerestük az ügyet kirobbantó Acsai Anitát, azt a békési állatvédőt, aki egyébként tökéletesen tisztában van vele, hogy az állításai, vagyis a több száz kutya elrablására vonatkozó információk közzététele milyen felfokozott hangulatot keltett állatvédői és az állatvédelem ügyének szimpatizánsai körében.

– Nagyon sokan vannak, akik nem tesznek bejelentést a rendőrségen, mert félnek a következményektől, azoktól az emberektől, akik ezeket a cselekményeket elkövetik – fogalmazott Acsai Anita hangsúlyozva, hogy ő a fajtamentő kollégájának azt mondta: ennyi kutya az eltelt két évben tűnt el a térségből. Azon kérdésre, hogy a rablásokra vonatkozó pontos számok milyen forrásból származnak, elmondta: ő maga összesítette az eltűnt, elveszett kutyákról szóló közléseket, hirdetéseket és ez alapján mondta azt, hogy mintegy húsz Békés megyei településről megközelítőleg négyszáz kutya tűnhetett el az eltelt két esztendőben.

Ez a szám a fenti információk birtokában is soknak tűnik, azonban, ha mindez hivatalosan a rendőrség tudomására jutna, tehát a tapasztalatokat, információkat, rendelkezésre álló adatokat összegezve besétálna valaki a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra és bejelentést tenne, akkor akár nyomozócsoport is alakulhatna azzal az elsődleges céllal, hogy felgöngyölítse az eseteket és elfogja az elkövetőket.

További programok »

FEL