2500 milliárd forintnál jár a Modern Városok Program

2017. január 31. 13:53 | Varga Diána

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester hétfői megállapodásával immár húszra emelkedett a Modern városok programba bevont városok száma - mondta el az MTI-nek a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor kiemelte, a létrejött megállapodások összértéke mintegy 2500 milliárd forint.

A Modern városok program keretében a kormány szerződést köt Magyarország 23 megyei jogú városával, amelyek a gazdasági növekedés térségbeli központjává, a magyar vidék fejlődésének zászlóshajóivá válnak - közölte a miniszterelnök és a szegedi polgármester megállapodásával kapcsolatban Csepreghy Nándor kedden. 

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette, az önálló és erős magyar gazdaság akkor lehet sikeres, ha nem "fejnehéz", vagyis a vidék fejlesztésére ugyanúgy szükség van, mint Budapest megerősítésére. A Modern városok program ennek garanciája, hiszen javítja a városok elérhetőségét több száz milliárd forint értékű közlekedési beruházással, megteremti a saját lábra állás feltételeit az ipari parkokkal és lehetőséget ad a szabadidő értelmes eltöltésére a sport- és kultúrafejlesztési elemekkel - emelte ki a politikus.

Elmondta, a program befejezésekor mind a 23 város elérhetővé válik legalább gyorsforgalmi úton, az egészségügyi ellátás minőségében vagy az oktatás fejlesztésében megszűnnek a különbségek, így az életszínvonal minősége nem lesz rosszabb vidéken, mint például a fővárosban. Minden egyes Modern városok program-megállapodás konkrétan nevesített fejlesztéseket tartalmaz, természetesen az egyes városok és a térség igényeire szabva.

Az államtitkár a Modern városok program pénzügyi kereteiről szólva kifejtette, a 19 városban 210 projekt valósul meg, tavaly magyar és uniós forrásból mintegy 190 milliárd forint támogatás jutott az egyes fejlesztések előkészítéséhez, megvalósításához. Idén a 152 milliárd forint hazai forrást több 100 milliárd forint értékű uniós fejlesztési forrás egészíti ki a program projektjeinek támogatásához. Az első 19 város becsült forrásigénye összesen 2448 milliárd forint, ehhez csatlakozott 20. megyei jogú városként Szeged. Az itt bejelentett beruházások teljes költsége előreláthatóan legalább 50 milliárd forint, amely akár 70 milliárdra is nőhet, ha a magyar gazdaság növekedése ezt lehetővé teszi.

Forrás: MTI

FEL