2030-ra elérhető lehet rák elleni vakcina

2022. október 17. 14:30 | behir.hu

A koronavírus után újabb vakcinagyártásba kezd a cég, az évtized végére gyógyítható lehet a legtöbb rákos megbetegedés.

Már az évtized végére gyógyíthatóvá válhatnak a rákos megbetegedések, ezt ígéri a BioNTech vállalat, amely az egyik legsikeresebb koronavírus elleni vakcinát, a Pfizert készítette. A Guardian cikke szerint Ugur Sahin és Özlem Türeci, a cég két társalapítója szerint komoly áttörést értek el a területen, és a következő években még tovább fejleszthetik a daganatos betegségek elleni vakcinát.

A technológia ugyanaz lesz, mint a Covidnál, azaz mRNS-alapú vakcináról lesz szó, csak ez a koronavírus helyett a testben található rákos sejteket semlegesíti. A rák elleninél is azt lehet elérni az eddigi tesztek alapján, hogy a szervezet antitestek előállításával reagáljon, amelyek végeznek a daganatokkal. 

A BioNTech nem a semmiből kapta elő hirtelen a vakcinát, azért sikerült ilyen gyorsan előállítani a Covid elleni oltást, mert akkor már évek óta dolgoztak a technológián, kifejezetten a rák elleni küzdelem keretében. Azzal pedig, hogy a járvány alábbhagyott, ismét az eredeti tervre koncentrálhatnak. 

A vakcina elsősorban a bélrendszerben és a bőrön kialakuló rákos betegségek ellen lehet hasznos. Bár a tesztek ígéretesek, a kutatók nem akarnak előrerohanni, és inkább óvatosan haladnak, nem akarják elkapkodni a vakcina piacra dobását. Türeci szerint komoly áttöréseket értek már el, de folytatják a munkát.

Forrás: VG

További programok »

Egészségügy

FEL