Több száz éves kelengyeládával gazdagodott a gyulai vár kiállítása

2021. szeptember 15. 16:30 | Hidvégi Dávid

Különleges és értékes, reneszánsz-kori láda érkezett a gyulai várba szerdán délelőtt. Az 1600-as években készült, nagyméretű, valószínűleg Németországból származó kelengyeláda legutóbb a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós tulajdonában volt.

A ládát a várúri fogadószobában helyezték el Nadányi Miklós várkapitány, a Békés megyei Körösladány megalapítójának portréja alá. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, hogy ez környezet autentikus, a kornak megfelelő, a láda pedig tökéletesen kiegészíti a gyulai vár kiállítását. Fábián Tamás hangsúlyozta: a láda keletkezésének ideje egy időszakra tehető az erődítmény legfontosabb történéseivel.

Hubay Miklós a végrendeletében meghagyta, hogy műtárgyait minél szélesebb körben ismertessék meg az emberekkel. A fia által vezetett Hubay Miklós - Elveszett Paradicsom Alapítvány a művész halála után a ládát a Petőfi Irodalmi Múzeumba helyezte el letétbe, ahol restaurálták. Az alapítvány kérte fel a gyulai várat, hogy mutassa be ezt a műemléket.

– Talán azért is gondolhatott az alapítvány a gyulai várra mint a láda befogadójára, mert évről évre nagyon szép látogatószámmal bír; 2019-ben a százezret is meghaladta a várba látogatók száma. Bízunk benne, hogy a járvány után az érdeklődők visszatérnek, sőt, tovább növeljük számukat – összegzett a kommunikációs vezető.


A kelengyeláda a renenszánsz korban készült

A több száz éves, különleges és értékes, reneszánsz kori utazóláda az 1600-as években készült, valószínűleg Németországban. Az író, drámaíró, műfordító, a magyarság múltját kutató Hubay Miklós abban a hiszemben vásárolta meg, hogy Oláh György erdélyi politikus egykori utazóládája került a birtokába. Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Múzeum munkatársa ismertette: a láda intarziás és több titkos rekesszel rendelkezik, mintegy 170 centiméter hosszú és 70 centiméter magas.

 

 

– Alapanyaga fa, belül nagyon szépen megmunkált vasalatok tartják. Van hozzá egy hatalmas, 17. századi kulcs is, belül pedig egy míves zárszerkezet – tette hozzá.

Hubay Miklós Nagyváradon született, középiskolába Gyulán járt, a Várszínházban egykor több drámáját is bemutatták.

 

Galéria

További programok »

Gyula

FEL