130 millió forintos fejlesztés: Megújult a Törökzugi óvoda Gyulán

2019. október 11. 18:14 | Hidvégi Dávid

A település polgármestere az átadó ünnepségen kiemelte: a köznevelési intézményrendszer felújítása, korszerűsítése prioritás volt számukra. Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy ez egy olyan stratégiai cél, amely a város megtartó erejének növekedését szolgálja.

Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezetője az átadón kiemelte, hogy az átalakítások idejére ideiglenesen a törökzugi bölcsőde új épületszárnyába költöztek. Becseiné Lock Gabriella hozzátette: az óvodát 45 évvel ezelőtt adták át, azóta pedig csak egyszer újították fel.

– Ebben az óvodában nagyon sok gyerek járt, főleg a nyolcvanas években, amikor nagyon magas volt a születések száma. Az óvoda falai megkoptak, elhasználódtak – mondta az intézményvezető.

Gyula alpolgármestere rámutatott, hogy egy településnek nagyon fontos a köznevelési létesítmények fejlesztése és bővítése. Kónya István hangsúlyozta, hogy az önkormányzat 2010 óta folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több oktatási intézmény megújulhasson.

– Közel 130 millió forintból az óvoda teljes belső terét felújítottuk. A csoportszobákba új bútorok kerültek, új tálalókonyhát alakítottunk ki, akadálymentesítést hajtottuk végre, a tornaszoba megújult és az óvónők öltözőhelységét sikerült kialakítani – részletezte Kónya István.

 

(Fotó: behir.hu)

 

A város polgármestere már arról beszélt, hogy a beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert pályázatból hajtották végre, az összeget pedig jelentős önkormányzati önerővel egészítettek ki. Görgényi Ernő kiemelte, hogy egy 5 éves ciklus alatt terveket és prioritásokat kell megfogalmazni.

–  Nálunk a köznevelési intézményrendszer felújítása, korszerűsítése volt a stratégiai cél, mely szolgálja a város megtartó erejének a növekedését, továbbá azt, hogy a gyulai gyermekek korszerű, modern és esztétikus környezetben nevelkedjenek, így még elkötelezettebbek legyenek szülővárosuk iránt – fogalmazott a városvezető.

A gyulai önkormányzat a most záruló ciklusban 783 millió forintból újított fel köznevelési intézményeket – emelte ki a polgármester hozzátéve, hogy 453 millió forintot pályázaton nyertek, 300 millió forintot pedig önkormányzati önerőből biztosítottak a beruházásokhoz.

FEL