Milliárdos kárt okozhat a hazai ágazatnak a Békés megyei járvány

2016. november 7. 09:52 | Fekete Kata

A múlt héten bejelentett madárinfluenza hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos kárt okozhat a hazai baromfiágazatnak. Az uniós kereskedők lenyomják majd az árakat, tudva, hogy a magyar gazdák kényszerhelyzetbe kerültek. A szakemberek szerint járványtól nem kell tartani.

Japán a hétvégén jelentette be, hogy betiltja egyes magyar baromfitermékek importját, ezt követően pedig vélhetően Dél-Korea, Dél-Afrika és a többi unión kívüli nagyobb exportpartnerünk is hasonlóan jár majd el. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke elmondta: miután Magyarország bejelentette az európai uniós állat-egészségügyi rendszeren keresztül a madárinfluenza tényét, a nagyobb magyar baromfi-felvásárlónak számító országok sorra mondják le a rendeléseket, s várhatóan az importtilalmat is többen elrendelik majd.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal november 3-án jelentette be, hogy egy Békés megyei pulykafarmon madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a vizsgálatot. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében kilencezer pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei. A teljes állomány értéke megközelítheti a húszmillió forintot. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a gazdaság állami kártalanításra számíthat.

Ennél sokkal nagyobb kára származhat a teljes hazai baromfiágazatnak, a harmadik országbeli exportpiacok ideiglenes elvesztése hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos veszteséget jelent majd a vágó-feldolgozó üzemeknek. Bárány László szerint a legnagyobb baj, hogy a madárinfluenzával érintett telepen az állomány felszámolását és az újrafertőtlenítést követő hat hónapig az importtilalommal érintett országokba nem lehet magyar baromfit szállítani. Ráadásul már azokat a tételeket sem veszik át az érintett országok, amelyek a fertőzés bejelentését megelőző 21 napban indultak el Magyarországról.

Japánba, Dél-Koreába, Dél-Afrikába és Kanadába is folyamatos az exportunk, így a következő napokban több száz tonna baromfit irányítanak vissza a feldolgozókhoz. A Magyarországra szállítás díját pedig a hazai vállalkozások állják. A logisztikai költségek mellett az áru tárolása és újracsomagolása is komoly költségekkel jár. – Egy terméket, amit egy japán, vagy dél-koreai piacra készítettünk, az adott ország nyelvén címkézve és csomagolva, nem lehet eladni az uniós piacon. Ezért a visszaérkezett és a hűtőházakba került árut újra kell csomagolni. Ezt követően pedig helyet kell találni a termékeknek – mutatott rá a szakember. Bárány László szerint a visszaérkező áruk mellett ez lesz a sorsa hat hónapig minden terméknek, amit az adott célországba szántak a feldolgozók. – Bár a szóban forgó áru élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból is kifogástalan, az uniós kereskedők biztosan lenyomják majd az árakat, hiszen tudják, hogy hazánk kényszerhelyzetbe került, a termelőknek és feldolgozóknak pedig szabadulniuk kell a készletektől. Így azt a baromfit, aminek a kilóját Japánban ezer forintért tudtuk volna eladni, örülhetünk, ha 800 forintért sikerül értékesíteni – jegyezte meg.

Az ágazati szereplők egyelőre dolgoznak a károk felmérésén, e hét elején pedig a Földművelésügyi Minisztériumban egyeztetnek majd arról, hogy milyen irányú intézkedésekkel lehet csökkenteni a helyzet miatt kialakult károkat – tette hozzá a szakember.

agrotrend.hu / magyaridok.hu
 

FEL