Ma van a Magyar Feltalálók Napja

Június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálók napját. A jeles napot a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) alapításának 20. évfordulóján – a szervezet kezdeményezésére –  2009-ben ünnepelték először. Azért esett e napra a választás, mert dr. Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós 1941 június 13-án jegyeztette be a C-vitaminra vonatkozó találmányát.

Híres magyar feltalálókról, találmányokról többféle könyv és kiadvány is készült az évek során, többek között a Szellemi Tulajdon Honlapján is elérhető egy válogatás, mely a XX. század kezdeti nagyjait mutatja be. 

A teljesség igénye nélkül olyan neves tudósokra emlékezünk ma, mint a jelentős gépszerkesztői munkásságáról ismert Bánki Donátra, az elektrotechnika magyar úttörői közt szereplő Déri Miksára, a többek közt a torziós ingát jegyző fizikusra, Eötvös Lórándra, a Ford T-modelljének sikerében közreműködő Galamb Józsefre, a vasöntőmesterre, a magyar nehézipar egyik megteremtőjére, Ganz Ábrahámra, a dinamó feltalálójára, Jedlik Ányosra, a vasútvillamosítás úttörőjére, Kandó Kálmánra, a “számítógép atyjára”, Neumann Jánosra, a rádió elődjének, a a telefonhírmondó feltalálójára, Puskás Tivadarra, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjére, Richter Gedeonra, a bűvös kocka feltalálójára, Rubik Ernőre, vagy a már fentebb is említett Szent-Györgyi Albertre.

Megosztás:

Címke: