Traktor a templomban

2017. november 15. 07:02 | Zsíros András

Nyáron kezdődtek a renoválási munkálatok a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség épületein. A jaminai templom már szinte teljesen elkészült, a város szimbólumát is jelentő belvárosi nagytemplom felújítása azonban most érkezett egyik leglátványosabb szakaszába. A külső falszigetelés már megtörtént, most a belső megújuláson a sor.

Talicska, betonkeverő és sisakos építőmunkások a templomkertben. Hónapok óta ez a látvány tárul a Békéscsaba központjában járók szeme elé. Zajlik az Evangélikus Nagytemplom felújítása. A szakemberek azt mondják: a csaknem kétszáz éves épületre ráfért már a tatarozás. Meg kellett óvni a további nedvesedéstől, ezért végigfűrészelték a falakat, majd szigetelő lemezeket helyeztek bele. A művelethez el kellett távolítani a lábazati díszkőburkolatot, amit sorszámoztak, katalogizáltak, így az eredeti helyükre kerülhetnek majd vissza.

A templom belseje azonban most még messze áll attól, amilyennek megszokhatták az ide betérők. Munkagépek dolgoznak a padok helyén, a padlózatot ugyanis teljesen felbontották, és a vakolatot is egészen addig a magasságig le kellett verni, ahol a nedvesség megjelent. Ezek helyére szárító vakolat kerül, illetve a padlót is újraburkolják majd – részletezte a kivitelező Bodrogi Bau Kft. felelős műszaki vezetője. Ábelovszky László elmondta, a belső megjelenése sem változik, maradnak a korábbi színek, de a belső szerkezeteket, nyílászárókat, padokat, szélfogókat mind felújítják és újramázolják majd, mielőtt azok visszakerülnének a helyükre.

A külső szemlélő számára egyelőre csak az a több mint 200 köbméternyi törmelék látszik az épület melletti udvarban, amit a munkagépek hordtak ki a templom belsejéből. Bár ezek helyére modern építőanyagok kerülnek be, a kivitelezők a közel kétszáz évvel ezelőtti, eredeti állapotot igyekeznek visszaadni.

Új tetőt is kap majd az épület, amelynek cserepeit kimondottan a templom számára készítik. Ezek minden egyes darabjába az evangélikusok szimbólumát, a Luther-rózsát égetik bele. A munkálatok tervezett befejezése jövő év májusa. A határidő tartásához a felújítás egész télen át zajlik majd.

 

 

 

További programok »

FEL