Több nagyvállalat is képviseltette magát a Foglalkoztatási Paktum Irányító Csoportjának ülésén

2017. március 29. 16:19 | Balázs Anett

A CsabaParkban tartotta soros ülését a közelmúltban a Foglalkoztatási Paktum Irányító Csoportja. Békéscsaba önkormányzata a Békés Megyei Kormányhivatallal partnerségben sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6.8.2-15. kódszámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében” tárgyú pályázati felhívásra. A Paktum projekt 1 104 000 000 Ft összegű támogatásban részesült. Az összegből hosszú távon kívánják elősegíteni a városban és annak térségében a foglalkoztatottság javulását. Az Irányító Csoport legutóbb a vállalkozói igényeket igyekezett felmérni.

Az irányító csoport – azaz a Békés Megyei Önkormányzat, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – képviselői mellett Börcsök István, a Bonduelle Central Europe Kft. termelési vezetője és Dobrocsi Nándor, a Csaba Metál Zrt. pénzügyi igazgatója mérlegelték a térségben felmerülő munkaerőhiány megoldásának lehetőségeit. Mindkét cég több száz munkavállalót foglalkoztat, tisztában vannak a fennálló problémával.

–  A Csaba Metál Zrt. Békés megye egyik legnagyobb foglalkoztatója. Fontosnak tartjuk, hogy a paktumban jelen legyünk. Most még biztosítani tudjuk a szükséges munkaerőt, de ha a jövőben többletlétszám kell a növekvő feladatok ellátásához, akkor – összefogva a hivatalokkal – nyilván könnyebben tudjuk betölteni az álláshelyeket – mondta Dobrocsi Nándor.

A paktum projekt fontos feladata, hogy a hosszú távú, sikeres foglalkoztatás eléréséhez szükséges munkaerőpiaci szolgáltatásokat továbbfejlessze. Továbbra is napirenden vannak olyan lehetőségek, mint a képzés, átképzés lehetősége, a tömegközlekedés összekapcsolása munkáltatói és munkavállalói igényekkel. Az ülésen szóba került egy információs iroda nyitása is, ahol a munkavállalói és a munkaadói érdekek közvetlenül találkozhatnak.

– A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya, valamint a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai továbbra is kiemelten kezelik a térségben tevékenykedő vállalatok foglalkoztatással kapcsolatos igényeit. A kormányhivatal szerepe a paktumban a célcsoport programba vonása, a képzések biztosítása, bérjellegű és egyéb támogatások nyújtása, és az álláskeresők felkészítése arra, hogy a jövőben tartósan helyt tudjanak állni a munkaerőpiacon – fogalmazott Pántya Imre, főosztályvezető-helyettes.

Herczeg Tamás, az irányító csoport elnöke megjegyezte, hogy amennyiben a kidolgozott megvalósíthatósági tanulmányokat és dokumentumokat a Nemzetgazdasági Minisztérium Irányító Hatósága elfogadja, kezdődhet a program gyakorlati lépéseinek kivitelezése.

További programok »

FEL