Szabóné dr. Kállai Klára: Észrevétlenül fürdetjük meg lelkünket a mesében

2017. szeptember 16. 17:18 | Mikóczy Erika

Ha nem tudunk a sötét oldalról, akkor nem tudunk felkészülni rá. A király minden rokkát el akart tüntetni a birodalomból, mégis akadt egy, ami megszúrta Csipkerózsikát. Pedig ha a királylány tudott volna arról, mi vár rá, nem nyúlt volna a rokkához – mondta Szabóné dr. Kállai Klára a Békés Mérték Közösségi Házban, mesés előadása bevezetőjeként.

Múlt évben számoltunk be arról, hogy Békéscsaba önkormányzata a Civil Szervezetek Szövetségével partnerségben 50 millió forintos támogatást nyert „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén”  tárgyú pályázaton. A projekt keretében lehetőség nyílik a hátrányok kompenzálására a szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok megvalósításával.

Az erre irányuló feladatokból a Mentálhigiénés Egyesület is részt vállalt. Szombaton délután az ő szervezésükben tartott előadást a közösségi házban Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus a Mesék szerepe az érzelmi intelligencia fejlődésében címmel.

 

Családban, egészségben

 

Számos program valósul meg projekt keretében. A Békés Mérték Közösségi Házban Családban, egészségben címmel indítottak egy programsorozat, amelynek keretében szülőknek, hozzátartozóknak, érdeklődőknek szerveznek felvilágosító előadásokat a fiatalok problémáival, különösen a drogfogyasztással kapcsolatban. Szeretnének alternatívákat mutatni arra, miként lehet megoldani a problémákat – ahelyett, hogy különböző szerekhez nyúlnának, függőségekbe menekülnek a fiatalok.

Körömi János, a Mentálhigiénés Egyesület elnöke, addiktológiai és mentálhigiénés konzultáns, tanácsadó elmondta, ki és milyen problémákkal fordulhat hozzájuk, ha támaszt keres.

–  Nálunk elsősorban pszichiátriai és szenvedélybetegek szociális ellátása folyik, ennek keretében mentális gondozást is végzünk egyéni és csoportos keretek között. A segítő beszélgetéstől az addiktológiai konzultációig sok mindent tudunk nyújtani. De nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy hozzánk forduljon bárki. Ha valakit nyomasztanak a gondjai, nálunk mindig talál olyan embert, akivel azt meg tudja beszélni – fogalmazott Körömi János.

 

Szabóné dr. Kállai Klára: A mesék évezredek bölcsességét hordozzák

 

Szabóné dr. Kállai Klára interaktív előadásában kitért arra, hogy a mesékben sűrítve minden benne van, évezredek bölcsességét hordozzák magukban.

– Ha elkezdjük a mesét – egyszer volt, hol nem volt – mindjárt egy más állapotba kerülünk. A mese nem olyan, mint egy lecke, amit meg kell tanulni, ennek van egy szabadsága. A gyerek dönthet, hogy tetszik neki vagy nem, hogy elfogadja vagy nem. Közben a mese végigviszi egy cselekményen, feszültségteremtő, feszültséghordozó és feszültségelvezető hatása van, és megoldást, mégpedig egészen mélyrétegű megoldást mutat, segítséget adva például a szülőnek. Másképp hat, ha Holle anyó meséjéből szűri le gyermek, és nemcsak a szülő mondja, hogy nem illik féltékenykedni a testvérekre – mondta Szabóné dr. Kállai Klára.

A szakember kiemelte, hogy a felnőtteknek is hasznos lehet mindez. Felnőttkorban leszokunk arról a belehelyezkedésről, másfajta tudatállapotba helyezkedésről, amit a mese adhat.

– Pedig a mese olyan, mint egy pozitív kód, a lélek homeopátiája, észrevétlenül fürdetjük meg benne a lelkünket, és fel is töltődünk tőle, hisz minden mese egy erőforrás – tette hozzá Szabóné dr. Kállai Klára.

 

A Békés Mérték Közösségi Házban a program a TOP-6.9.1-15-BC1-2016-00001 azonosítószámú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok Békéscsaba MJV területén” című projekt keretében valósult meg.

További programok »

Itthon

FEL