Orfűn öntötték össze a búzát a magyarok kenyeréhez

2016. augusztus 10. 12:45 | Laczkó Viktória

A felvidéki kovász, a székelyföldi só mellett a kenyérhez való vizet a Tisza forrásvidékéről származó vizet használják. A magyarság összefogásának és az összetartozás érzésének fontosságát hangsúlyozták a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búza összeöntésekor a Pécs melletti Orfűn vasárnap rendezett ünnepség szónokai - írja a ma.hu.

Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-ban 77, egy esztendővel később 120, tavaly pedig 362 tonna összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között szerepel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület. 

A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között, ugyanakkor idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek.

Az ünnepségen, melyen Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész is közreműködött, a 19 magyarországi megyéből és a határon túli magyarlakta területekről származó összeöntött búzát, valamint a Magyarok kenyere elkészítéséhez szükséges többi összetevőt Kövesi Ferenc, a pécsi gyárvárosi katolikus templom plébánosa áldotta meg.

FEL