Múltbéli kincsek a Békés Megyei Levéltárban

2017. szeptember 27. 18:02 | Szendi Rita

Deák Ferenc hajtincse, térképek, tervrajzok – ez csak néhány azok közül az ereklyék közül, amelyeket az évek alatt Magyar Nemzeti Levéltár intézményeinek adományoztak. A vándorkiállítás utolsó állomása Gyula, a tárlatot év végéig látogathatják az érdeklődök.

A „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című levéltári rendezvénysorozat tavaly szeptemberben indult útjára Budapesten. A kiállítássorozat gyulai állomásán ezúttal tizenegy személy hagyatékát mutatják be.

– A sorozatot az elmúlt 15 év irat adományozóinak emlékére rendezzük meg. Ezt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos levéltára indította útjára és több megyei intézmény csatlakozott hozzánk, így most mi is bekapcsolódhattunk házigazdaként – mondta el dr. Németh Csaba, a Békés Megyei Levéltár levéltárosa.

Ma már kevés olyan ember van, aki értékes tárgyakat ajándékoz egy-egy intézménynek – mondják a levéltár munkatársai. Ezt szerették volna meghálálni a vándorkiállítással.

– Azt ünnepeljük, hogy az ország minden pontján vannak adományozói a levéltáraknak. Szerettük volna bemutatni, hogy milyen fantasztikus iratokat ajándékoznak azért, hogy a múlt kincseit megmentsük és utódaink is tudják őket tanulmányozni, illetve kutatni – fogalmazott M-Szabó Dorottya, a MNL Országos Levéltár főlevéltárosa.

A vándorkiállítás minden állomásán az adott megyéhez kötődő személytől származó hagyatékot állították ki. A tárlatot év végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Békés Megyei Levéltárban.

 

 

Gyula

Ablaktárlat a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében

"Egyenesen a raktárból" címmel állítanak ki műtárgyakat a gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményéből a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében. A ritkán vagy eddig még sosem látott alkotásokat ablaktárlat formájában láthatják az érdeklődők.
2021. február 26. 16:16
FEL