Múltbéli kincsek a Békés Megyei Levéltárban

2017. szeptember 27. 18:02 | Szendi Rita

Deák Ferenc hajtincse, térképek, tervrajzok – ez csak néhány azok közül az ereklyék közül, amelyeket az évek alatt Magyar Nemzeti Levéltár intézményeinek adományoztak. A vándorkiállítás utolsó állomása Gyula, a tárlatot év végéig látogathatják az érdeklődök.

A „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című levéltári rendezvénysorozat tavaly szeptemberben indult útjára Budapesten. A kiállítássorozat gyulai állomásán ezúttal tizenegy személy hagyatékát mutatják be.

– A sorozatot az elmúlt 15 év irat adományozóinak emlékére rendezzük meg. Ezt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos levéltára indította útjára és több megyei intézmény csatlakozott hozzánk, így most mi is bekapcsolódhattunk házigazdaként – mondta el dr. Németh Csaba, a Békés Megyei Levéltár levéltárosa.

Ma már kevés olyan ember van, aki értékes tárgyakat ajándékoz egy-egy intézménynek – mondják a levéltár munkatársai. Ezt szerették volna meghálálni a vándorkiállítással.

– Azt ünnepeljük, hogy az ország minden pontján vannak adományozói a levéltáraknak. Szerettük volna bemutatni, hogy milyen fantasztikus iratokat ajándékoznak azért, hogy a múlt kincseit megmentsük és utódaink is tudják őket tanulmányozni, illetve kutatni – fogalmazott M-Szabó Dorottya, a MNL Országos Levéltár főlevéltárosa.

A vándorkiállítás minden állomásán az adott megyéhez kötődő személytől származó hagyatékot állították ki. A tárlatot év végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Békés Megyei Levéltárban.

 

 

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL