Megújul a Lenkey utcai, a Kazinczy lakótelepi és a Százszorszép óvoda Békéscsabán

2016. október 21. 05:25 | Mikóczy Erika

 

A Százszorszép Művészeti Bázisóvoda, a Lenkey Utcai Óvoda, valamint a Kazinczy Lakótelepi Óvoda (Tábor utca) felújítására nyújtott be pályázatot a város a TOP keretében. A támogatásról még a nyáron megérkezett a döntés, a projektek megvalósítása elindult. A „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívásra Békéscsaba önkormányzata három óvodára nyújtott be pályázatot. A támogatói döntés július 19-én érkezett meg mindhárom óvoda esetében, a munka augusztusban kezdődött. Az önkormányzat célja a projektek megvalósításával a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztése, a gyermekjóléti alapellátásokhoz (bölcsőde, családi bölcsőde), valamint az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása. A város ezzel is a családokat, a kisgyermeket nevelők munkavállalását kívánja segíteni.

 

Lenkey Utcai Óvoda

A Lenkey Utcai Óvodában (Békéscsaba, Lenkey utca 12.) a tervek szerint lebontanak egy melléképületet, annak helyén új épületrészt húznak fel. A fejlesztés becsült nettó költsége itt 96 millió forint. Az új épületrészben lesz fejlesztőszoba, tornaszoba, iroda helyiséget, ezen kívül mosó konyhát, személyzeti öltözőt, mosdót, vécéblokkot helyeznek el a bővítményben.

Ezzel egyidejűleg energiahatékonysági korszerűsítést is terveznek, ami magában foglalja a homlokzat utólagos hőszigetelését, a központi fűtési valamint az elektromos rendszer átalakítását.

Tervezik továbbá az udvar átalakítását a pihenő, játszó, sportolási funkciók figyelembevételével. A tervezett beruházással nem fog csökkeni a zöldterület.

 

Kazinczy Lakótelepi Óvoda

A Kazinczy Lakótelepi Óvodában (Békéscsaba, Tábor utca 4.) burkolatcsere, a homlokzat hőszigetelése, födémszigetelés, fűtéskorszerűsítés, az épületgépészet és a villanyhálózat felújítása, valamint a játszóudvar fejlesztése történik meg. A kivitelezés becsült nettó költsége 95 millió forint.

A beruházás során különböző átalakítási munkák történnek, többek között öltöző-mosdó helyiségek megszűntetésével, amelyeket más épületrészben alakítanak ki. Női és férfi személyzeti öltöző és mosdó is lesz majd. A megszűnő csoportszoba helyén, az udvar menti részen lesz a hiányzó fejlesztő szoba, ami az összekötő közlekedőből nyílik majd. A lapos tetős kialakítású, gyakran beázó épületrész födémét lebontják, helyette könnyen összeszerelhető, új, megfelelő hőszigetelésű födémsáv készül.

Itt is terveznek energiahatékonysági korszerűsítést, ami magában foglalja többek között a homlokzat utólagos hőszigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a központi fűtési valamint az elektromos rendszer átalakítását. Tervezi továbbá a jelenlegi gazdaságtalan kazán cseréjét, a radiátorok cseréjét.

Az új épületrészbe helyezik el a megszüntetett csoportszobát és a hozzá tartozó helyiségeket. Az épületrész földszintes, homlokzati kialakítás a meglevő óvodaépülethez igazodó.

A tervezett beruházás zöldterület csökkenést nem eredményez.

 

Százszorszép Művészeti Bázisóvoda

A Százszorszép Művészeti Bázisóvodában (Békéscsaba, Wlassich sétány 4/1.) a tervek szerint az udvar és a játszóudvar felújítása valósul meg, ennek becsült nettó költsége 27 millió forint.

A beruházás során tervezik a meglévő és működésképtelen árnyékoló szerkezet átalakítását. A játszóudvar két sarkában találhat, elavult tárolók helyén 2 darab,

több funkciót ellátó építmény készül. A tervek között szerepel a meglévő pancsolók megszüntetése, burkolt felülettel történő ellátása, valamint az íves ülőpad felújítása.

A burkolatok szükség szerinti javítását, felújítását a különböző korosztályoknak megfelelő, a gyermekek fejlődését segítő új játszó eszközök telepítése követi majd.

A növények tekintetében a települési klímát tűrő, kicsi fenntartási igényű, az óvodai időszakhoz igazított növényeket alkalmaznak, melyek nem mérgezőek, nem szúrósak. Itt sem tervezik a zöldterület csökkentését.

A fejlesztések során az előírt akadálymentesítés is megvalósul.

A projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre, tervezett befejezés ennek alapján 2018. május 31-ére várható.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL