Halas görcsleves, Körösparti savanya és társaik

2017. június 10. 09:16 | Tószögi György

A gasztroműhelyek e sokatmondó, mégis titkos receptúráit leplező halételnevek tették az előző évek tapasztalatiból fakadóan ismét várakozással telivé a III. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyt Békés–Dánfokon. Nem kellett csalódni. A zsűri egyöntetű véleménye szerint idén csak jó, még jobb és legjobb halas remekek kerültek kanál, illetve villavégre.

A Dánfoki Üdülőközpont területén, a Körösök Völgye Fesztivál keretében május 27-én megrendezett, Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által életre hívott ételviadalon a sülő, fövő, pácolódó és füstölődő ínyencségek mellett a családias hangulaté volt a főszerep. Sok csapat népes kalákában gyártotta a már készültében is étvágygerjesztő fogások mellett a parádés közösségi atmoszférát.

Fotó: Tószögi György

Akadt, akinek három kulináris remekműre is futotta erejéből, idejéből no meg fantáziájából, így az ételbíráknak ezúttal sem kellett éhesen hazamennie. A körös-vidéki halas szakácsművészet hívószavának erejét dicséri, hogy a zsűriben – a KHESZ meghívását ismét elfogadva – ezúttal is ott volt Láda Gáspár, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

A főzőmezőny zömében évről-évre visszatérő csapatai nem csak egymást, de önmagukat is igyekeztek felülmúlni a tavalyi látvány, ízvilág, tálalás kollekciójukban, a Sarkadi Horgászegyesület séfkülönítménye ezúttal sem tudott hibázni. A már fentebb említett halas görcslevesükkel méltán nyűgöztek le mindenkit.

Persze sok egyéb különlegesség is megmérettetett a halas „pudingpróbán”. Az Ecsegfalvi Tógazdaság csapatának filézett füstölt busája például sokak szerint ízben-színben és tálalásban igazán megérdemelt volna egy körös-vidéki Michelin-csillagot.

Fotó: Tószögi György

Eredmények:

Halászlé kategória

  1. Zsiráf Team – Ponty halászlé
  2. Békési Kivert Kutyák – Halászlé
  3. Bács-HOSZ – Bajai halászlé

Egyéb hallé kategória

  1. Sarkadi H.E. – Halas görcsleves
  2. Halászlaki kukacoló-sokk – Körösparti savanya
  3. Békési H.E. – Matróz H.E – Garnélarákos halleves harcsagombóccal

Egyéb halétel kategória

  1. Dobó H.E. – Család kedvence
  2. Békési kocahorgászok – Vegyes haltál
  3. Halászlaki kukacoló-sokk – Nagy szürke mandulaszemekkel
FEL