Egymásra épülő fejlesztések Békéscsaba szívében

2017. június 4. 09:21 | Mikóczy Erika

Mi, akik itt élünk Békéscsabán, természetesnek vesszük, hogy itt is ott is szépül a város. „Belaktuk” a Szent István teret, ha van időnk, a barátainkkal, idelátogató ismerőseinkkel elüldögélünk a szökőkutaknál, vagy betervezzük a Jókai színház, a Csabagyöngye, a múzeum, júniustól augusztusig pedig a Csabai Nyár rendezvényeit. Ahogy Herczeg Tamás fogalmaz, a küszöbön álló belvárosi fejlesztésekkel az egyik cél az, hogy a város vonzerejét, attrakcióit tovább szélesítsék.

– Mielőtt belevágtunk, sokat gondolkodtunk azon, hogy a gasztroturizmus mellett jó lenne egy másik erős brand is. Munkácsy neve világszerte ismert, és komoly kötődése van Békéscsabához. A Munkácsy negyed kialakításával a turisztikai vonzerő nőhet, de szeretnénk azt is, hogy a városi identitásnak több kötődési pontja legyen. A csabaiságban benne van az is, hogy a mi városunk egyben Munkácsy városa is. Túl azon, hogy az intézményrendszer tevékenységét szeretnénk erősíteni, jelentős infrastrukturális és a környezetvédelmet, a környezet zöldítését, szépítését célzó beruházások valósulnak meg a következő időszakban. Ez azt is jelenti, hogy tisztább, szebb lesz és gondozottabb benyomást kelt a belváros.

– Egymásra épülnek a belváros fejlesztését célzó projektek. Melyek ezek?

– A Területi és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a zöldváros kialakítását célzó pályázatra egymilliárd forintot nyert a város. Ugyancsak a TOP-keretből valósul meg a múzeum fejlesztése 200 millió forintból, végül a Modern Városok Programból mintegy 1,9 milliárd forintot szánnánk Munkácsy negyed kialakítására.

– Mennyiben lesz más a város központja a felújítások után?

Környezettudatos, család- és klímabarát fejlesztéseket tervezünk a belvárosban abból az egymilliárd forintból, amelyet a zöld város kialakítására kiírt pályázaton nyert Békéscsaba. Ebből a keretből valósul meg a Hunyadi tér felújítása, a Kossuth téren levő egykori vasútállomás épületének felújítása, a Széchenyi liget felújítása és ott egy Munkácsy játszótér kialakítása, a Gőzmalom tér zöldítése, de az Élővíz-csatorna partja, a szoborsétány és a Beliczey kert is a program része. Ezek a területek most is vonzzák az embereket, de vannak olyan részek, felületek, tájsebek, amelyek zöldítése, szépítése, komfortosabbá, biztonságosabbá tétele már időszerű. Idén ezekkel indul munka, majd a Modern Városok Program fejlesztéseivel folytatódik a belváros szépítése, egyéni arculatot bemutató, Munkácsyt idéző, rá emlékeztető attrakciókkal.

Pár éven belül hogyan látja maga előtt Békéscsaba belvárosát?

Látom a belváros Munkácsy negyedes jegyeit, látom azokat az ideérkező embereket, akik rácsodálkoznak a folyamatosan megújuló városra, és az egyre nagyobb területen szépülő, zöldfelületekkel gazdagon ellátott belvárosra. Tiszta, hangulatos, szép belvárost látok magam előtt érdeklődő, nézelődő, programokra igyekvő, teraszokon üldögélő emberekkel.

További programok »

FEL