CsabaPark – indulhat a második ütem

2017. október 26. 09:32 | Bugyi Diána

A CsabaPark a három évvel ezelőtti megnyitása óta a békéscsabaiak és az idelátogatók egyik kedvenc kirándulóhelyévé vált. Sokan itt, a kolbászudvarban szerzik be a családjuk vagy vendégeik számára a kolbászt, a gyerekek az Óriások konyhája játszótéren töltik szívesen az idejüket, a csarnok pedig nagyobb rendezvények helyszínéül szolgál. A már meglévő rész a fejlesztés első üteme, de a CsabaPark további fejlesztések előtt áll. A második ütem porjektindítóját október 18-án tartották.

Mint arról többször beszámoltunk, Békéscsaba önkormányzata 2016 végén, 1,06 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből a CsabaPark második ütemének megvalósítására. A projektindítón Hanó Miklós alpolgármester, Herczeg Tamás tanácsnok és dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője számolt be arról, mit tartalmaz a fejlesztés második üteme.

– Olyan dolgot valósítunk meg, ami eddig még nem volt Békéscsabán! Egy több tíz évvel ezelőtt telepített, az elődöknek köszönhetően már meglévő erdőben hozunk létre olyan rendezvényhelyszínt, ami a Csabai kolbászt, mint brandet erősíti, a nagy fesztiváloknak helyet ad, segíti a turizmus fejlődését, a helyieknek pedig pihenőparkként szolgál. Úgy gondolom, a CsabaPark fejlesztésével méltóbb, és sokkal jobb körülmények közé kerülhetnek a nagy fesztiválok a közlekedés vagy akár a szociális blokkok tekintetében is – fogalmazott Hanó Miklós, hozzátéve hogy a fejlesztés során maximálisan kiaknázzák a parkerdő egyedi lehetőségeit.

– Fontosnak tartom, hogy egy hatvanezres városban legyen nagy zöldfelület számos olyan funkcióval, amely a lakosság igényeit szolgálja. A CsabaParkba most is ellátogatnak az emberek, de szeretnénk a helyet olyan elemekkel gazdagítani, hogy még kedveltebb legyen a lakosság és turisták számára – fogalmazott Herczeg Tamás.

A jelenlevők részletesen beszámoltak arról, milyen fejlesztések valósulnak meg a CsabaPark második ütemében. Mint megtudtuk, a Körte soron fogadóépület biztosítja majd a látogatók kényelmét, segítését. Itt kap helyet egy interaktív bemutató tér, amely bormúzeumként funkcionál, a borkészítés hagyományait mutatja be. Az épület továbbá ellátja az egész park információs feladatait, valamint kulturális rendezvényeknek, kiállításoknak, koncerteknek, gyermekfoglalkozásoknak is helyet ad.

Lesz egy látogatóközpont is, amely több szempontból fontos része a fejlesztésnek. Az épület egyrészt olyan központi eleme lesz a CsabaParknak, amelyben a pálinkakészítés hagyományait bemutató kiállítás kap helyet. A pálinkamúzeum másrészt tájékozódási pontot jelent, és alkalmas lesz konferenciák, bemutatók, rendezvények megtartására, illetve a kolbászfesztivál hangulatát idéző csapatépítő tréningeknek is otthont adhat.

A parkerdő az elérhetősége és természeti adottságai miatt is kitűnően alkalmas helyszín szabadtéri zenei- és kulturális nagyfesztiválok megtartására. A beruházás keretében javul majd a rendezvényközpont elérhetősége. A CsabaPark rossz időjárás esetén is több programnak adhat otthont, és a fesztiválcsarnok két oldalról szabadtéri sátrak felállítására alkalmas területtel is kiegészül.

Dr. Sódar Anita kiemelte, hogy a rendezvényhelyszín bővítésével és a magas színvonalú kiegészítő infrastruktúra kiépítésével a CsabaPark visszavonhatatlanul felkerül az országos turisztikai helyszínek térképére. Hozzátette: a munkaterületet rövidesen átveszi a kivitelező, a CsabaPark második üteméhez tartozó beruházások pedig várhatóan 2018. októberében érnek majd véget.

 

További programok »

FEL