Aktuális: Négy iskola újult meg TOP-keretből Békéscsabán

2017. augusztus 31. 17:02 | behir

Közel 680 millió forintot sikerült lehívnia a városnak Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből. Ebből a pénzből négy békéscsabai iskola újul meg. Folyamatosan zajlanak a munkálatok. A 7.Tv Aktuális című műsorában erről beszélgetett dr. Sódar Anitával, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetőjével, valamint Papp Gyöngyivel, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatójával Horváth Szabolcs műsorvezető.

 

– Négy iskola felújításáról van szó. Mi tartozik ebbe bele?

 

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 678 millió forint összegű támogatást nyert a város négy iskola épületének a felújítására - kezdte a válaszadást dr. Sódar Anita. – A beruházás keretében az Erzsébethelyi iskola Madách utcai épületánek, a Petőfi Utcai Általános Iskola épületének, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola épületének, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium kollégiumi lány- és fiúkollégiuma épületének az energetikai racionalizálása, energetikai korszerűsítése valósul meg. Fontos elmondani azt, hogy ezek úgynevezett klasszikus értelemben vett energetikai jellegű munkák. Tehát belső átalakítási, bővítési munkákra, burkolatcserére, parketta-felújításra, festési munkákra, egyéb felújítási jellegű munkákra sajnos nem engedett lehetőséget ez a pályázat. A klasszikus energetikai munkák, mint például a külső nyílászáró csere, a bejárati ajtók cseréje, külső hőszigetelés, tetőszigetelés, pincefödémnek a szigetelése valósulhat meg. Illetőleg a projektarányos akadálymentesítésre is adott lehetőséget a pályázat. Ez azt jelenti, hogy a bejárati ajtók akadálymentesítve lesznek, illetve egy akadálymentesített vécéblokk is kialakításra kerül, valamint az ehhez szükséges burkolatcsere, vezetékcsere, egyéb felújítási, festési munkák is belefértek a pályázatba. Két iskolánál napelemeket fogunk felszerelni a pályázat keretében, ez a  Jankay és a Madách utcai iskola.

 

– Energiahatékonyság szempontjából ez mit jelenthet a jövőben? Az biztos, hogy a diákok és a pedagógusok jobban érezhetik ott magukat.

 

A környezet is jelentősen megújul, tehát egy sokkal szebb épületben kezdhetik meg a gyermekek és a pedagógusok az évet. Energia-megtakarítás biztos, hogy fog képződni. Mindegyik épületnél, és minden energetikai típusú beruházásnál készítünk a jelenlegi állapotról, illetőleg a jövőbeni állapotról energetikai tanúsítványt. Most több kategóriát lépnek előre ezek az épületek. Jól zárnak a nyílászárók, érezhetően melegebb lesz a tantermekben. Ez megtakarítást is fog jelenteni a fenntartó számára. Arra, hogy ez összegszerűen pontosan mennyi lesz, most még nem tudunk válaszolni, de nagyon jelentős szén-dioxid kibocsátás-csökkenés, és jelentős energia-megtakarítás várható.

 

– Miért pont ezekre az intézményekre esett a választás? Itt voltak a legkomolyabb gondok? Hogyan választották ki az intézményeket?

 

Békéscsabán több önkormányzati épület van, amire bőven ráférne az energetikai felújítás, és ezek az épületek benne is lesznek a  Területfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázatokban. Egész egyszerűen az ütemezés így jött ki, tehát ezt a négy épületet adtuk be legelső körben a támogatási felhívásra. Ezt követően egyébként még tizenhat-tizenhét önkormányzati épület energetikai felújítását tervezzük. Ezek óvodák, iskolák, illetve a színház, a könyvtár épületei is megújulnak majd. Ütemterv szerint választottuk ezt a négy épületet.

 

– Gőzerővel haladtak a munkálatok, hogy zökkenőmentes legyen az indulás, az iskolakezdés.

 

– Fontosnak tartom elmondani, hogy a kivitelezőket közbeszerzési eljárás keretében választottuk ki. A munkaterületet ütemezetten az intézményekkel egyeztetett módon, időben adtuk át a kivitelezők részére. Ez június közepétől június végéig folyamatosan történt. Tehát tulajdonképpen a július-augusztusi hónapokba tudtak a kivitelezők teljes erőbedobással dolgozni. A szerződés alapján egyébként nekik 2018 április harmincadikáig kellene ezeket a kivitelezési munkákat elvégezni. De nagyon jól haladnak a munkák, valószínűsíthető, hogy a kivitelezők előteljesítést fognak bejelenteni. Ami azt jelenti, hogy október-november környékére részlegesen kész lesz mind a négy intézmény. Első körben megvalósultak a gépészeti jellegű munkák, és az olyan jellegű munkák, amelyek belső átalakításokat igényeltek, amelyeket tantermekben kellett végezni, beleértve a nyílászárók cseréjét is. Tehát a tanévkezdésre az intézményekkel egyeztetett módon ezeket a helységeket át tudjuk adni az intézményeknek. Az oktatás zavartalanul fog zajlani, de a külső szigetelési, egyéb festési, területrendezési munkák még biztos folytatódnak szeptember-október környékén is.

 

A továbbiakban a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója, Papp Gyöngyi válaszolt a kérdésekre.

 

– Mekkora szükség volt a Petőfi utcai iskolában erre a mostani felújításra?

 

Óriási szükség volt rá. A mi épületünk nagy része 1901-ben létesült, tehát voltak 116 éves ablakok is. Különösen az első emeletünkön erre égető szükség volt. De az összes többi munka is jelentős energetikai eredményt hoz. A mi pályázatunk közel több mint 178 milliós, de ezt az összeget még Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzata a 2018 évi költségvetésben 14 millió forinttal megtoldotta azért, hogy a pincefödémünknek javítása, felújítása is megvalósuljon, mert ez is évtizedes probléma.

 

– Ha jobban belegondolunk, azért több mint százéves nyílászárók azért komoly problémát is okozhattak.

 

Azt okoztak, voltak gondok. Különösen az első emeletünkön, de a másodikon is. A felsős tantermekben annyira elhasználódtak, hogy ott már teljes felújítás szükséges.

 

– A fűtési rendszer korszerűsítésére is szükség volt önöknél?

 

Nálunk az ablakokhoz képest nem túl régen volt kazáncsere, kazánfelújítás, tehát az most nem került bele a pályázatunkba, viszont a csöveket, illetve a radiátorokat, azt teljes mértékben kicserélték. Ahogy a kivitelezőnktől megtudtuk, a mi intézményünk esetében két kilométer hosszúságú csövet cseréltek ki. Azt gondolom, hogy ez is meghozza majd az eredményét.

 

– Ön folyamatosan végigkövette az építkezést a szakemberek segítségével. Hogyan zajlottak a munkálatok?

 

Mi június 26-án adtuk át a terepet, és augusztus 28-án, kicsit később jöttek a pedagógus kollégák, pontosan ezért egy kicsit később, hogy minél több idő legyen a felújításra. Amikor nyáron kollegáimmal találkoztam, vagy kaptam a telefonokat, akkor mindig megkérdezték, hogy biztosan tudunk-e kezdeni, hisz akkora hatalmas ez a munka. Amikor hiányoztak az ablakok, kívülről ez tűnt fel leginkább a járókelőknek. Én azt gondolom, hogy a kivitelezőnket maximális dicséret illeti, mert óriási munkát végeztek el, és elkészülnek iskolakezdésre. Természetesen még az utolsó napokra is maradnak takarítási feladatok, ebben egy picit csúsztunk, de azok a munkálatok, amelyek a tanévkezdéshez szükségesek, illetve ahhoz, hogy a gyerekeket biztonságos, nyugodt körülmények között tudjuk fogadni, azok készen lesznek. Úgyhogy még egyszer köszönet a kivitelezőnek, aki példás munkát végzett.

 

– Mekkora részét újították fel az iskolának?

 

Nálunk az épület egy része műemlék jellegű. Tehát ott például a külső homlokzat szigetelése máshogy valósul meg, mint az udvar belső részén. Ebben az ablakcseréken, nyílászárócseréken, illetve a fűtéskorszerűsítésen kívül benne van a pincefödém szigetelése, a padlásfödém szigetelése is az előbb említett munkák mellett, és a külső homlokzatszigetelés. Ebből azok a munkák valósultak meg nyáron, ami kell ahhoz, hogy a gyerekek a tantermeket használni tudják. A kivitelező úgy tervezi, hogy a külső homlokzati munkákat részben elkerítetten a tanév alatt végzik, illetve nagyon koncentrálnak az őszi szünet idejére, amikor ismételten nagyot tudnak előrehaladni a munkálatokban.

 

– Tehát nyitott kapukkal fogadják a diákokat, akik már nagyon várják az iskolát.

 

– Nagyon örülök, ha várják, hogy az iskolába jöjjenek. Az elsősök egészen biztosan izgatottak, de mindenkit meg tudunk nyugtatni, elkezdődik az év. Tehát pénteken nyugodtan jöhetnek a Petőfi Utcai Iskolába, mert a tanítás számukra ugyanúgy megkezdődik, mint Békéscsaba bármelyik általános iskolájába.

 

További programok »

FEL