Ha fázol, vegyél el egy kabátot

Mikó Melinda | 2017. január 11. - 16:57

Nagyon hideg napokon vagyunk túl, és sokan gondolták úgy, hogy valamilyen formában segíteni akarnak a nehéz sorsú embereken. Így született meg például a szabadfogas nevű kezdeményezés, melynek lényege, hogy a jószándékú emberek feleslegessé vált ruháikkal segíthetnek rászoruló embertársaikon. Az ötlet – a közösségi médiának köszönhetően - szinte az egész országban elterjedt, így Békés megyében is.

Máté Zoltán kabátokat és meleg pulóvereket hozott a gyulai sétálóutcában található úgynevezett szabadfogashoz. Úgy gondolom, hogy ebben a hideg időben kötelességünk olyan embertársainknak segíteni, akik olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak meleg ruhához jutni – fogalmazott.

Varga Ambrus, Gyula város diákpolgármestere azt mondja: egy pillanatig sem gondolkozott azon, hogy segítsen-e, amikor meglátta az egyik közösségi oldalon a kezdeményezést. Úgy véli, a hajléktalan szállón minden rászoruló kap segítséget, de nem csak hajléktalanok kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy meleg ruhára legyen szükségük. Őt, azt sem zavarja, ha valaki azért viszi el a kabátot, hogy eladja és az árából élelmiszert vásároljon magának – fogalmaz a fiatalember. A gyűjtőpontjuk Gyulán a belvárosi Nonstop üzlet előtt található, és bárki számára hozzáférhető reggel 5.30-tól egészen este 22 óráig.a buszmegállónál gyűlnek a meleg holmik.

Békéscsabán többek között a Szent István téren gyűlnek az adományok.

Hrabovszki-Megay Oktávia az Ébredj Viharsarok civil csoport vezetője, szerint az a legkevesebb, hogy segítünk embertársaikon és kiteszünk egy pár flakon forró teát és feleslegessé vált melegítőnadrágot, kabátot, pulóvert, amiket amúgy is jótékonysági célra ajánlottunk volna fel. A kezdeményezést, nagyon jól fogadták a Békéscsabaiak – meséli Oktávia – az első felajánlott ruhák már gazdára találtak, és néhány óra múlva már új adományok is érkeztek.

 

Fotó: Bucsai Ákos
Fotó: Bucsai Ákos
Fotó: Bucsai Ákos
fotó: Bucsai Ákos