Élménypedagógiai központot alakítanak ki a megyei könyvtárban

Mintegy 287 millió forintból természettudományi élménypedagógiai központot alakítanak ki a Békés Megyei Könyvtárban – mondta Rakonczás Szilvia intézményigazgató kedden az MTI-nek.

Kifejtette, az európai uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán nyerték el a forrást az Életfa Alapítvánnyal közösen.

A projekt során a megyei könyvtár békéscsabai épületén belül kialakítanak egy természettudományi élménypedagógiai központot, ahova beszereznek egyebek mellett 3D-s lézernyomtatót, lézervágót, robotikai eszközöket, mikrokontrollereket.

A pályázati támogatásból körülbelül 20-25 millió forintot lehet a tér kialakítására fordítani, 40 milliót az eszközbeszerzésre, további 12 milliót egyéb, a használat során elhasználódó anyagok és eszközök vásárlására – mondta Rakonczás Szilvia. A program része az is, hogy pedagógusoknak felkészítő tanfolyamokat szerveznek.

Hétfőn írták alá a konzorciumi támogatást, a könyvtár épületén belül most keresik a központ kialakításához megfelelő teret, a tervek szerint jövő év első felében fejeznék be a munkát.

Több – mostanáig 21 – Békés megyei általános és középiskolával kötöttek már együttműködési megállapodást, az onnan érkező diákok – várhatóan 2019-től – ingyen használhatják majd a központot.

A szerződésben azt vállalták, hogy 2023-ig mindenképp fenntartják a központot és legalább ötezer diák vehet részt az élménypedagógiai foglalkozásokon. “A cél az, hogy amit a gyerekek megtanulnak az iskolában, azt a gyakorlatban ki is próbálhassák, ha van valamilyen projektötletük, például szeretnének önműködő robotot vagy egy öntözőrendszert gyártani, azt itt ténylegesen megtehessék” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a központ illeszkedik a Nemzeti Alaptantervhez, “de nem egy tanóra lenne, amit itt töltenek a csoportok, hanem annál több”.

Szeretnék, ha a központ önfenntartó lenne, ezért más oktatási intézményeknek, kezdő vállalkozásoknak is lehetővé tennék a használatát – húzta alá. Magyarországon jelenleg nem sok hasonló közösségi alkotótér működik, Nagykovácsiban évek óta van egy, emellett Székesfehérváron és Tatabányán terveznek létrehozni ilyet – közölte az intézményvezető.

Rakonczás Szilvia elmondta, több EFOP-os pályázatot beadtak önállóan is, amelyek elbírálására várnak. Amennyiben az egyik nyer, kialakítanak egy digilabort is szintén a könyvtár épületében. A két elképzelés hasonló elvekre épül, ám a digilabort kifejezetten felnőtteknek szánják, munkanélkülieket, nyugdíjasokat, gyesen lévő kismamákat céloznak vele.

“Például eljön egy kismama, a gyerekjárókába le tudja tenni a gyereket, megtanul mondjuk egy ruhát varrni a csecsemőnek könyvekből vagy az internetről, és meg is tudja varrni a ruhát, mert varrógép is lesz” – magyarázta.

A két projekt össze is kapcsolódhat, a digilaborban a diákok az informatikai fejlesztéseiket, szoftvereiket próbálhatják majd ki – tette hozzá az igazgató.

 

Forrás: MTI

Megosztás:

Címke: ,