Virágba borult egy teljes utca Gyulán a hétvégén

2018. május 14. 15:57 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Közel két évtizedes hagyománya van a virágvasárnapnak Gyulán, amely az elmúlt években akkora népszerűségnek örvendett, hogy már háromnapos fesztivált szerveznek a városban. Szombaton és vasárnap kulturális műsorok és koncertek szórakoztatták az érdeklődőket, miközben egy teljes utcát töltöttek meg portékáikkal a termelők és dísznövény kertészek.

Többek között muskátlik és begóniák borították virágba a gyulai Béke sugárutat a hétvégén. Olyan termelők is érkeztek a vásárra, akik a hagyományos dísznövények mellett egzotikus fajtákat is kínáltak. Ilyen például a thaiföldi adenium.

– Azért különleges ez a palackostestű növény, mert szép törzse van, amit általában szeretnek az emberek. Ha megnézzük magát a növényt, láthatjuk, hogy nagyon színes virágzatú. Emellett Magyarországon jól tartható, mert télen lakásban áttelel, nyáron pedig a szabadban, viszonylag kevés gondozással a kert éke lehet – mondta el Golmitz Gábor, a Golmitz Kertészet ügyvezetője.

Gyula önkormányzata igyekszik mindent megtenni a környezettudatos városfejlesztésért, amelybe a helyi lakosokat is szeretné bevonni – emelte ki a város főkertésze. Szászné dr. Várkonyi Adrienn hozzátette: ebben segít a Gyulai Virágok Fesztiválja is.

– Ezzel az immár háromnapos rendezvénnyel véleményem szerint elérte a város a célját. Az első napon szakmai konferencianapot tartunk, majd a szombat és a vasárnap a nagyközönségé volt. A Béke sugárúton és a Göndöcs-kertben a virágos forgatagban mindent megtaláltak az érdeklődők – mondta el Szászné dr. Várkonyi Adrienn.

Gyula főkertésze hangsúlyozta: egyre többen látogatnak el a fesztiválra, hogy beszerezzék házuk ékességeit. Véleménye szerint ez nem csak azért fontos, mert a város idén is elindul a Virágos Magyarországért megmérettetésen, hanem azért is, mert a Gyulára érkező turisták nagyra értékelik a szép és rendezett parkokat, kerteket.

 

További programok »

FEL