Vajon az Andrássy úti Kerékpározók kisplasztikája van az egyik bolt kirakatában?

2021. október 18. 15:47 | Such Tamás

Napok óta betonozzák a szerkesztőségünk mögötti utakat, így mindenki ott parkol, ahol tud. Én az egyik alkalommal egy bár előtt találtam szabad helyet. Később mennem kellett a piacra, miközben a kocsimra ráállt egy italszállító. Látszott, hogy sokáig pakolni fog az ember. Ezt jelnek vettem és sétáltam.

Frázis, de bringával is sokkal többet lát Csabából az emberfia, pláne az apostolok lován, azaz talpalva. A piac felé az egyik kirakatban sikerült egy érdekes dolgot észrevennem. De előtte jöjjön a rizsa.

Az 1984. szeptember 8-a óta „sétálosított” Andrássy út (először Andrássy, majd Sztálin, azt követően Tanácsköztársaság, végül újfent Andrássy) az év bármely szakában csudás. Nem hiába ájulnak el a fővárosi vendégszínészek, amikor kilépnek a piac melletti Színészgarzonból és elindulnak a széles utcán, hogy „Mennyire elragadó!", hiszen a Jókai színház felé sok (nem olyan mélabús) járókelőt látnak, mint Pesten; szép kirakatok, remek teraszok előtt baktatnak, illetve lehetőség szerint szabályosan közlekedő kerósok süvítenek el mellettük.

 

Olimpia – Kerékpározók című szobor – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Na igen, a biciklik…

A keró Békéscsaba cégére. Ezt szimbolizálja a nyáron átadott, a csanádapácai származású Mihály Gábor szobrászművész Olimpia – Kerékpározók című alkotása (is). A versenybicikliseket ábrázoló szobor a Jókai színház bejárata előtti zöldrészen látható. (A szobor eredeti verzéje Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum nagy kertjében áll.)

Visszalépve az eredeti felütéshez. Az egyik kirakatban első ránézésre mintha a Kerékpározók kisplasztikáját láttam volna meg.

Az üzlet munkatársa szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a Mihály Gábor-féle szobrot mintázták meg, ugyanis a galéria bringásait egy német óriáscég gyártja és forgalmazza, több száz/ezer darabban.

Azt követően Prisztavok Tibor művésztanárt kerestem meg: vajon elképzelhető-e, hogy a német cég grafikusa láthatott egy fotót a lausanne-i Kerékpározók szoborról? És esetleg az agya memorizálta, majd egyszer csak előjön belőle. Vagy teljesen véletlen, hogy majdnem megegyezik a két alkotás? Mire azt válaszolta, „Nem tudom, minden (is) létezik. Ez körülbelül olyan, mint amikor a zenében kitalálsz egy akkordmenetet és lehet, hogy több ezer kilométerre tőled épp Jimmy Page-nek is ugyanez jut az eszébe.”

***

(Egyszer Berki Tamás énekes azt mesélte, hogy az egyik barátja mutatott neki egy dalt, amit az elmúlt nap írt. A nóta egy az egyben A felkelő nap háza volt, miközben a szerző szentül meg volt arról győződve, hogy ő írta.)

További programok »

Itthon

Számos rendelet hatályát meghosszabbította a kormány a háború miatt

Június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, a május 26-ai Magyar Közlöny alapján azonban számos ezen időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány, több helyütt helyettesítve a járvány miatti veszélyhelyzetre való hivatkozást "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében" bevezetett veszélyhelyzettel.
10:30
FEL