Úton a munka világába - Közfoglalkoztatási Kiállítás a Szent István téren

2017. szeptember 7. 16:56 | Szabó Rita

A seprűtől a lámáig közel hatvan Békés megyei önkormányzat mutatta be közfoglalkoztatási programjainak eredményeit és termékeit csütörtökön, Békéscsaba főterén. A rendezvényen a járási startmunka értékeit mutatták be, de cél volt az is, hogy a települések megismerhessék egymás eredményeit és jó gyakorlatait.

A megnyitón dr. Takács Árpád megyei kormánymegbízott azt mondta: fontos, hogy ne száraz adatok, hanem kiállítás formájában mutassák be azt, hogy milyen eredményei vannak a közfoglalkoztatási programnak. A közfoglalkoztatás csak bizonyos rétegnek ad lehetőséget az előrejutáshoz – közölte dr. Hoffmann Imre a közfoglalkoztatási ügyekért felelős helyettes államtitkár. - A program a hátrányos települések számára ad lehetőség, azon hátrányos helyzetű embereknek, akik a munkaerőpiacon valamilyen oknál fogva nem tudnak munkát vállalni.

A kiállításon többek közt elhangzott az is, hogy Békés megyében a közfoglalkoztatottaknak egyre több lehetőségük van elhelyezkedni, ami miatt évről évre csökken a startmunka mintaprogramban résztvevők száma.

 

- Békés megyében ebben az évben, havi lebontásban átlagosan mintegy 12 ezer közfoglalkoztatott dolgozik, önkormányzatoknál, illetve országos közfoglalkoztatóknál. Évről-évre csökken a közfoglalkoztatottak száma, ahogy az elsődleges munkaerőpiac fejlődik - közölte Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal, Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Sarkad városa és a sarkadi-járás közel 500 főt foglalkoztat a mezőgazdaságban, illetve külön értékteremtő munkában. A város polgármestere úgy fogalmazott, hogy a foglalkoztatások mellett a képzés is prioritás számukra. Dr. Mokán István a város polgármestere nagyon fontosnak tartja a képzéseteket, és a munkára való ráhangolást. A  város vezetője szerint, aki igazából szeretne az elsődleges munkaerőpiacon dolgozni, az megtalálja a lehetőségeket.

 

 

A kiállítással arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a programnak értékteremtő jellege is van, ezen túl pedig a munkamorált és a munkakultúrát is megtanítja a közfoglalkoztatottaknak.

A rendezvénnyel párhuzamosan egy, a járási foglalkoztatási paktummal kapcsolatos szakmai konferenciát is tartottak, ahol kötetlen beszélgetés formájában próbáltak megoldást találni a program fő céljára, arra, hogyan vezessék vissza a munkaerőpiacra a hátrányos helyzetű csoportokat.

További programok »

FEL