Újabb határzárat építenek

2016. február 11. 16:42 | Fekete Kata

A magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra a ,,kényszerbetelepítési kvóták” létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől. Emellett fel kell készülni arra is, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog az Európára dél felől nehezedő ,,fizikai” migrációs nyomás. Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását – közölte Orbán Viktor Miskolcon.

Lázár János azt már Budapesten közölte, hogy Magyarország folyamatosan konzultál a szövetséges szomszédos országokkal, köztük Romániával is, ahogy Törökországgal is folyamatosan tárgyalnia kell az uniónak. A miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozatára, amely szerint akár meg is nyithatják országuk határát Európa felé a menekültek előtt. A török elnök arról is beszélt, hogy hamarosan újabb 600 ezer szíriai menekült érkezhet országukba - ismertette Lázár János. Hozzátette: a német kormány és Törökország közötti tárgyalások arról zajlanak, hogyan kerülhetnek a bevándorlók az unióba, és az EU kényszer alá akarja helyezni a tagállamokat a szétosztásukkal kapcsolatban. A kormány ezért arra számít - hangsúlyozta -, hogy emiatt szembe kell szállni Brüsszellel. Úgy folytatta: Magyarország határára is újabb nyomás nehezedik, ezért a felállított határzárat jogilag is meg kell védeni. Esély sincs arra, hogy 2016-ban enyhüljön az Európára nehezedő bevándorlási krízis - jelentette ki. Úgy ítélte meg: a határon tavaly tapasztalt "jelenetekhez" hasonlókra idén is számítani kell.

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL