Új tűzoltóautókat adtak át

2016. szeptember 15. 13:02 | Fekete Kata

Új, magyar gyártású tűzoltóautókat adtak át csütörtökön Budapesten. A Rába R16-ot, amelyről mindent megtudhat a Vezess.hu cikkéből, korábban Békéscsabán tesztelték, de Békés megye ezúttal nem kapott a járművekből.

    Az ünnepi rendezvényen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy ma a legfontosabb érték a biztonság, amely a fejlesztésnek köszönhetően tovább nő. Kiemelte, hogy az alaptörvény deklarálja minden állampolgár biztonsághoz való jogát.
    Az államtitkár negyven új eszközt és négy felújított gépjárművet adott át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF), tizennégy megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, valamint négy önkéntes tűzoltó egyesületnek. Az eszközök összértéke megközelíti a 2,3 milliárd forintot.
    Az új eszközök között tizenöt gépjárműfecskendő van, ezeket a járműveket tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzésénél is jól lehet alkalmazni. Egy autó négyezer liter vizet tud szállítani, ára 132,5 millió forint.
    Kontrát Károly közlése szerint az eszközök átadása több éve tartó, tervszerű fejlesztés eredménye. A tizenöt gépjárműfecskendőt magyar munkaerő alkalmazásával gyártották - hangsúlyozta, hozzátéve: a prototípust 2014-ben mutatták be.
    Az államtitkár megjegyezte, hogy hosszabb távon 108 ilyen gépjárműfecskendőt szereznek be 14,5 milliárd forint értékben. A magyar és európai uniós forrásokból finanszírozott bővítés jelentős fejlődést eredményez, a járművek egy egységes, modern védelmi rendszer alapjait képezik - tette hozzá.
    A negyven új eszköz között egy konténerszállító gépjármű, egy konténerszállító pótkocsi, valamint hat árvízvédelmi konténer is található, ezek mobilgátak és egyéb árvízvédelmi eszközök szállítására és tárolására alkalmasak, értékük összesen több mint 130 millió forint.
    Átadtak hét összecsukható, univerzális, saját fejlesztésű konténert is. Ezek hőszigeteltek, és nyolc embert lehet bennük tartósan elhelyezni, mivel emeletes ágyakkal és bútorokkal szerelték fel őket.
    Egészségügyi konténert is beszereztek, a 14 millió forintos berendezés hőszigetelt, klimatizált, könnyen fertőtleníthető. Gyorsan lehet telepíteni, és biztonságosan végezhetők el benne az egészségügyi vizsgálatok.


    MTI

FEL