Új ​mosó-fertőtlenítő berendezésekkel gazdagodott az Orosházi Kórház

Nagy értékű endoszkópos mosó-fertőtlenítő berendezésekkel gyarapodott az Orosházi Kórház Központi Endoszkópos Laboratóriuma, és átalakultak a vizsgáló helyiségek is. A fejlesztés megnyitja az utat a rendszeres szűrővizsgálatok és az altatásban végzett endoszkópos vizsgálatok előtt is.

 

A betegbiztonságot elősegítő és növelő Európai Uniós pályázat részeként mintegy 30 millió forintból szerzett be a kórház két modern, nagy hatékonyságú endoszkópos mosó-fertőtlenítő eszközt.
– A teljes mértékben digitalizált készülékek segítségével a gyomor-bélrendszer vizsgálatainál használt endoszkópos eszközök felszíne, továbbá a rendkívül kényes munkacsatornái is nagy hatékonysággal fertőtleníthetők. Bár a korábbi években alkalmazott, kézi fertőtlenítő eljárásokat a rendszeresen végzett hatósági ellenőrzések biztonságosnak ítélték, a korszerű, teljesen automatizált fertőtlenítő eljárás jelentős előrelépést jelent az endoszkópos szakemberek munkájában, s ezáltal a kórház egyik speciális szakellátó tevékenységében – fogalmaz dr. Hudák János.

 

A Non-invazív mátrixvezető főorvos elmondta, a kórház földszintjén található gasztroenterológiai szakrendelésen évente közel 7000 beteg fordul meg gyomor-bélrendszeri problémáival. Mintegy 2500 esetben történik felső-tápcsatornai endoszkópos vizsgálat (azaz a nyelőcső-gyomor-nyombél tükrözéses vizsgálata) továbbá mintegy 1500 esetben végeznek vastagbéltükrözést (kolonoszkópos vizsgálatot).

 

A fertőtlenítő berendezések üzembe helyezésével egyidőben megtörtént a gasztroenterológiai szakrendelő bővítése is. A kórház főigazgatója kiemelte, az átalakított, felújított helyiségek új távlatokat nyithatnak.
– A felső- és alsó tápcsatornai tükrözéses vizsgálatok továbbra is elkülönült, de a korábbinál jóval tágasabb, kényelmes helyiségekben történnek, és immár lehetőség van a betegek vizsgálatokat követő pihentetésére, megfigyelésére is. Az új eszközök és a helyiségek átalakítása lehetővé teszi a kórház számára, hogy a közeljövőben olyan kiemelt népegészségügyi programhoz is csatlakozhassunk, mint például a vastagbélrák szűrés. De terveink között szerepel rendszerességgel bevezetni az altatásban végzett endoszkópos vizsgálatokat is – tette hozzá dr. Duray Gergő főigazgató.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,