Tudásfórum a Natura 2000-es területek hasznosításáról

2019. június 2. 14:36 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Tudásfórumot szervezett a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület egy magyar-román határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően. A szakmai konferencián a Natura 2000-es természetvédelmi területek megfelelő hasznosításáról tartottak előadást a téma szakértői. A fórum kísérőprogramja egy, a környezettudatosságot népszerűsítő Ligeti Vásár volt.

 

 

A szombat délutáni rendezvényen a lakosság nem csupán a helyi termelők portékájából vásárolhatott, hanem a gyerekek fűszernövényeket is elültethettek és számos játékot kipróbálhattak. A békéscsabai programra a romániai partnertől, Nagyszalontáról is érkeztek vendégek. Az Arany János Elméleti Líceum diákjai önkéntesként segítettek a Zöldül! Fordulj! vándorkiállítás tematikájára épülő, szemléletformáló családi vetélkedő résztvevőinek.

A vásár előtt tartották a szakmai konferenciát, amelyre a szervezők romániai és magyarországi gazdálkodókat, az illetékes hatóságok képviselőit, a nemzeti park szakembereit és kutatókat hívtak meg azért, hogy a Natura 2000-es területek kezeléséről beszéljenek.

– Ennek a szakmai fórumnak az a kiemelt célja, hogy azok a szereplők, akik valamilyen úton-módon ezekhez a védett területekhez kapcsolódnak, jobban megismerjék és közösen kezdjenek el a területek problémájáról beszélni. Egyesületünk bízik benne, hogy hosszútávon egyfajta érzékenyítés indulhat el ez irányba: a konferencia résztvevői nem csak külön-külön tesznek ezekért a területekért, hanem együttműködés kezd kialakulni – mondta el Pócsi Gabriella. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vidékfejlesztési szakértője hozzátette: a fórumon elhangzó információk közvetett módon, kedvezően járulnak hozzá a vidékfejlesztéshez, a várostervezéshez, a természetvédelem és a helyi termékek népszerűsítéséhez.

A Tudásfórumot és a Ligeti Vásárt a "Nature Corner" – Nagyszalonta –Békéscsaba határ menti térség természeti értékeinek védelme és fejlesztése című projekt részeként szervezték meg szombaton, Békéscsabán.

További programok »

FEL