Több mint egymilliárdból fejlesztik tovább a CsabaParkot

2016. november 10. 17:04 | Varga Diána

Több mint egy milliárd forintos pályázati forrásból fejlesztik tovább a CsabaParkot. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretéből lehívott forrásból bővítik a jelenlegi épületegyüttest, újabb parkolókat építenek, de a kolbász és sörfesztivál kiszolgálására képes rendezvénytereket is kialakítanak, illetve fejlesztik a közműveket. 

„A CsabaPark a létező legjobb beruházás, amit a város kivitelezhetett és megvalósíthatott az elmúlt években”- ezt még áprilisi látogatásán mondta Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter akkor úgy fogalmazott, jól átgondolt koncepció létezik a csabai kolbász, mint hungarikum bemutatására.  Akkor még csak terv volt a CsabaPark második ütemének megvalósítása, ám a 2013-ban megkezdett munka most 1 milliárd 60 millió forintból folytatódik. A forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból hívja le a város, amit egy napokban meghozott kormányhatározat rögzít.

Az összegből bővítik a jelenlegi épületegyüttest, újabb parkolókat építenek, de a kolbász és sörfesztivál kiszolgálására képes rendezvénytereket is kialakítanak, illetve fejlesztik a közműveket. A tervek szerint bor- és pálinkamúzeumot építenek, ahol a látogatók bepillanthatnak az italkészítés hagyományaiba, és megismerkedhetnek az ehhez kapcsolódó eszközökkel.

dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője arról tájékoztatott, hogy várhatóan december 31-ig kötik meg a projekt támogatási szerződéseit, ezt követően törtnénik meg az ütemezés. Az engedélyes tervek már elkészültek, amelyeket még novemberben bead a Városfejlesztési Kft. A kivitelezési munka pedig előreláthatólag az erre kiírt közbeszerzési eljárást követően, vagyis 2017 második félévében indul.

A városvezetés abban bízik, hogy több előnnyel is jár majd a CsabaPark továbbfejlesztése. Egyre nagyobb léptékben fejlődik a hazai turizmus, az előrejelzések szerint ez a tendencia a jövőben sem változik.

Herczeg Tamás kiemelte, ennek a fellendülésnek Békéscsaba is a hasznát húzhatja. A tanácsnok szerint a CsabaPark első ütemének befejezése után is nagyon sokan látogatnak ki a CsabaParkba, hiszen kedvelt szórakozó-, kikapcsolódási helye a családoknak, és még inkább komfortosabb, még több funkciót tudó hely lesz a fejlesztés folytatásával.

A CsabaPark fejlesztését 4 ütemben valósítanák meg. Az elsőt két éve fejezték be, mintegy 1,21 milliárd forintból. A most elnyert támogatásból indul a második ütem, de a Modern Városok és a Zöld Város Projektből további forrásokra számít az önkormányzat.

 

Mi történik majd a kettes ütemben?

A Körte sor felől létesült erdei tóhoz és a korábban kialakított dombhoz kapcsolódóan egy multifunkciós fogadóépület-bormúzeum épül, ahol a borkészítés hagyományaiba lehet majd betekinteni, és megnézni az ehhez kapcsolódó eszközöket. Az épület alkalmas lesz kisebb rendezvények, kiállítások, lebonyolítására is. Ha pedig később szabadidős tevékenységeket is lehet űzni a CsabaParkban, akkor ebben az épületben lehet majd eszközöket kölcsönözni, ezen kívül irodahelységet, elsősegélynyújtó helyet, illetve megfelelő számú vizesblokkot alakítanak ki. Az épülethez parkoló és térvilágítás társul majd. Ezen kívül Látogatóközpont-pálinkamúzeum szerepel a tervek között a CsabaPark I. ütemében megépített Kolbászudvar északi oldala mellé, amely a bormúzeumhoz lesz hasonló.

Az épületben helyet kap a CsabaPark infópontja, mosdók, de akár kiállítótér is lehet belőle, valamint előadások, közösségi rendezvények megrendezésére is alkalmas lesz. A látogatóközpont energiaszükségletét, legalábbis annak egy részét megújuló energiából oldanák meg, valamint parkolók épülnek egyrészt a Gyulai út felől, másrészt a CsabaPark belső területén.

A Gabonamúzeum illetve a CsabaPark területének határán egy négy méter széles, szilárd burkolatú gasztrosétány lesz a CsabaPark I. ütemében elkészült tematikus játszóparkhoz, az Óriások konyhájához való becsatlakozással. Az épületekhez kapcsolódóan térburkolat kialakítását, utcabútorok elhelyezését, valamint zöldfelületek rendezését, a Körte sori oldalon korábban létesített erdei tónál és dombnál közvilágítást valósítjuk meg. Ezen kívül a CsabaPark I. ütemében megvalósított épületek környezetében nagy alapterületű fesztiválsátrak helyét alakítjuk ki.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL