Több mint 40 ezer hektár napraforgót már learattak a megyében

2017. szeptember 16. 06:02 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békés megyében idén mintegy 78 ezer hektáron termeltek napraforgót. A betakarítás javában zajlik, a termés mintegy fele a tárolókban van.

Az aszályos, nagyon meleg nyár miatt vannak olyan területek, ahol 15-20 százalékos kieséssel számolnak a gazdák, de olyan földek is, ahol a termésátlag alig maradt el a tavalyihoz képest.

Kondoros határában is dolgoztak a napokban a kombájnok. A szabadföldi napraforgó nagyobb részét olaj előállítására termesztik, kisebb részét pedig étkezésre használják fel. A kisebb területen gazdálkodó termelők többsége a betakarítás után azonnal eladja a termést.

–Haza nem tudom vinni a napraforgót, mert nem tudom tárolni. Ha letárolnánk, talán többet lehetne kapni érte, de nem tudjuk megoldani a tárolást, így aratás után azonnal eladjuk - mondta el Kovács János termelő. Hozzátette: ő közel 6 hektáron termelt, hektáronként mintegy 36 mázsa termést takarított be. Két helyen volt a napraforgója, ha jobban alakul az időjárás, akár 40 mázsáig is el tudott volna menni a hektáronkénti termésátlag, de a megyei 27 mázsás átlaghoz képest az idei évben ez is jó hozamnak számít.

A legnagyobb területen olajnapraforgót termesztenek Magyarországon, melynek nagy részét hazánkban dolgozzák fel, de exportra is jut.

– A hazai árakat teljes mértékben a világpiac befolyásolja. Nyilván a cégek, amelyek olajat állítanak elő, azok a világpiacra termelnek. A feldolgozás során kinyert olajhoz viszonyítják a napraforgómag árát. Sajnos ez most a betakarítás ideje alatt egy kicsit csökkent - tájékoztatott Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezetének alelnöke.

A nyereségkiesés párhuzamos a termés kiesésével, hiszen a termelési költség nem lett kevesebb – mondta el Kozsuch Kornél. Emellett a gazdák véleménye szerint kisebb területen jobban megéri még ilyen időjárási körülmények között is napraforgót vetni, mert annak jobb a terméshozama, mint például a búzának.

További programok »

FEL