Több mint 300 millió forintos támogatásból újultak meg békéscsabai óvodák

2017. augusztus 26. 15:40 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Több mint 315 millió forintból újulnak meg békéscsabai óvodák az új pedagógiai évre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A tervek szerint mind a három intézményt birtokba vehetik az óvodások, igaz lesz, ahol csak részlegesen – négy csoportszobával kezdődik el az év szeptember 4-én. A beruházásoknak legkésőbb november végére kell elkészülniük.

A TOP-6.2.1-15 azonosítószámú, „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívásra Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata három pályázatot nyújtott be tavaly a Lenkey utcai, a Tábor utcai és a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda fejlesztésére. A nyertes pályázatnak köszönhetően a nyáron mindhárom intézményben folyt a munka.

–A kivitelezés az ütemterv szerint, jól halad. A szakemberek, az intézmények, az önkormányzat, a városfejlesztési kft. minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy tanévkezdésre a munkák többsége befejeződhessen - mondta el dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

A 85 éves Lenkey utcai óvodában a 140 millió forintos támogatásból többek között korszerűsítették a fűtésrendszert, szigeteltek, és bővítették az épületet is. Az új épületszárny november 30-ra készül el teljesen, de az óvodások zavartalanul elkezdhetik szeptemberben az évet.

–Az új épületben helyet kapott egy mozgásfejlesztő tornaszoba, egy fejlesztő szoba, ami a gyerekek egyéni fejlesztését szolgálja,  egy új iroda, valamint új szociális helyiségek, felnőtt öltöző, felnőtt mosdó és mosókonyha is. Ezeknek a helyiségeknek eddig szűkében voltunk - emelte ki Szegfű Ferencné, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ intézményvezetője.

 

 

A békéscsabai Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda Tábor utcai telephelyén is zajlottak a munkálatok nyáron. A nyílászáró csere és a szigetelés mellett az intézmény bővült egy többfunkciós épületszárnnyal az ugyancsak 140 millió forintos beruházásból. A kivitelezők folyamatosan dolgoznak annak érdekében, hogy szeptemberre ebbe az óvodába is visszaköltözzenek a gyerekek.

–A nevelési év szeptember 1-jén kezdődik. Szeptember 4-én szeretnénk kezdeni négy csoporttal, úgy gondoljuk, hogy minden gyereket el tudunk helyezni. Amennyiben bármilyen probléma adódik, van "B" tervünk: a Szigligeti utcai székhelyóvodában helyezzük el azokat a gyerekeket, akiket itt esetleg nem tudunk - hangsúlyozta Beghdadi Éva Judit, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda intézményvezetője.

A Százszorszép Művészeti Bázisóvodában a 36 millió forintos pályázati forrásból az udvar újult meg, itt a régi árnyékoló szerkezeteket és a két tárolót alakították át.

–A két raktárépületet, ahol a játékokat tároltuk elbontották. A vadonatúj házak építése a napokban kezdődött el. Az udvaron található két pancsoló medence megszűnt, és öntött gumitéglával lett ellátva az a terület, amit feltöltöttek. Ez egy nagy mozgásos tér lesz - mondta el Kócsi Sándorné, a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda intézményvezetője.

Az óvodában a játszóudvar felújítását a pihenő, játszó, sportolási funkciók figyelembevételével tervezték, emellett a szabványoknak megfelelő biztonságos, új játékokat is kaptak a gyerekek.

További programok »

Itthon

Szalai Ádám elbúcsúzott az olaszok elleni utolsó mérkőzésén

A magyar labdarúgó-válogatottól búcsúzó Szalai Ádám szerint nagy lehetőséget szalasztottak el hétfőn az Európa-bajnok olaszoktól elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával, ugyanakkor a Nemzetek Ligája A divíziójában csoportmásodik gárda csapatkapitánya hangsúlyozta, erőn felül teljesített az együttes a sorozatban.
10:22
FEL