Több adót fizettünk, mint tavaly

2016. november 4. 07:49 | Fekete Kata

Idén őszig az öt legnagyobb közteherből közel ötszázmilliárd forinttal több érkezett az államkasszába, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - írja pénteki számában a Magyar Idők a nemzetgazdasági tárca adataira hivatkozva.

Az áfából, a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból és a személyi jövedelemadóból (szja) idén kilenc hónap alatt több mint 8100 milliárd forint folyt be.

Összehasonlításképpen emlékeztetnek arra, hogy a tavalyi időszakos bevételi érték 7600 milliárd forint körül alakult.

A legnagyobb,  230 milliárd forintos plusz a társadalombiztosítást megillető befizetéseknél jelentkezett – emelik ki a cikkben. Kilenc hónap alatt érdemi, 155 milliárdos többletbevétel jelentkezett a társasági adónál is, de az általános forgalmi adóból is majdnem ötvenmilliárddal folyt be több, mint tavaly.

A személyi jövedelemadónál húszmilliárdos a növekmény, pedig az szja kulcsa idén egy százalékkal kisebb, mint 2015-ben volt. Az alkoholos italok, a dohányáruk és az üzemanyagok után felszámított jövedéki adónál szintén emelkedést mutatnak az időszakos értékek, itt harmincmilliárd a plusz – derül ki az írásból.

További programok »

FEL