Télen is minden nap várja a látogatókat a Szarvasi Arborétum

2020. január 19. 12:41 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Szarvasi Arborétum az év minden napján sötétedésig várja a látogatókat. A 82 hektáron elterülő Pepi-kert sétányai a hideg hónapokban is számos látnivalót kínálnak az érdeklődőknek. Ebben az időszakban jobban érvényesülnek az olyan egyedülálló örökzöldek, mint az ország egyik legnagyobb hegyi mamutfenyője vagy a még mindig karácsonyi hangulatot árasztó magyal bokrok.

Az érdeklődök télen is választhatnak a három Pepi-kert körtúra közül, amelyekhez ebben az időszakban is kérhetnek szakvezetést, de akár az arborétum kerékpárjait is igénybe vehetik. A botanikuskert munkatársai a hideg időben azt javasolják látogatóiknak, hogy aki szeretne egy kicsit felmelegedni a séta közben, az látogassa meg a botanikai múzeumot, vagyis Pepi-gróf varázstanyáját vagy az üvegházat, ahol a kert kaktuszgyűjteményét is láthatják.

– Ilyenkor, télen, amikor az érdeklődők nem látják a kert apró részleteit, mert kevesebb időt töltenek benne, akkor a látogatók a botanikai múzeumban, az érintőképernyős játékokon keresztül felfedezhetik a kert történeti vagy éppen botanikai látványosságait – mondta el Décsei Mónika, a Szarvasi Arborétum kommunikációs munkatársa.

A kert dolgozói a növények nyugalmi időszakában, télen tudják kitermelni az elszáradt ágakat, fákat, bokrokat, valamint ilyenkor tudják megritkítani a bozótos részeket. Ezzel tuják felkészíteni a területet a tavaszi, illetve őszi ültetésekre. Emellett télen is kínálnak tematikus programokat a látogatóknak.

– Ilyenkor a madárbarát foglalkozások azok, amelyeket kínálunk, illetve ha lenne hó vagy jég, akkor a hó- és jégszobor építő verseny, amit évekkel ezelőtt meghirdettünk és szép, nagy alkotások jöttek létre. De egy egyszerű séta is nagyon hasznos ebben az időben – mondta el Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója.

A hideg időjárás ellenére az arborétum munkatársai már készülnek a tavaszi programokra, ugyanis márciusban rendezik meg a szorgos hangyák napját, ahol a látogatók is kertészkedhetnek majd. A húsvéti, családi programokat követően áprilisban, a Föld napján növényültetésen vehetnek részt az érdeklődők, majd a Négy évszak futóverseny - Tavaszi Bolza Kör megmérettetése várják a sportolókat a kertbe.

 

Galéria

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL